latinica  ћирилица
28/01/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Антонић: До 2050. године у Србији два милиона мање становника

Српско друштво не успијева да обезбиједи демографску обнову, а сваке године Србија, због негативног природног прираштаја, губи око 35.000 становника, тако да ће, ако се нешто не промијени, 2050. године имати два милиона становника мање - оцијенио је социолог Слободан Антонић.
Дјеца - Фото: flickr.com
ДјецаФото: flickr.com

"Идеал модерног Србина су три телевизора, два пса и једно дијете", истиче Антонић у ауторском тексту за "Вечерње новости", наводећи да је потребно да српско друштво промијени стил живота и нереална материјална очекивања, ако жели више дјеце.

Антонић напомиње да Србију сваке године напусти око 15.000 људи, те да је у посљедњих 10 година "изгубила" 500.000 људи, а у наредних 10 година, готово је извјесно, да ће изгубити исто толико становника.

Он наводи да је у Србији мање дјеце него старих, да готово ствака трећа породица нема дјецу, као и да је за просто обнављање становништва потребно 2,1 дијете, а тренутно је просјечан број по жени 1,4 рођене дјеце.

Антонијевић каже да разлози демографске имплозије нису искључиво материјални, него су већим дијелом културни, односно ријеч је о раскораку између културом успостављених социјалних аспирација и реалног стандарда.

"Створена су нова нормативна очекивања у вези са материјалним претпоставкама, имовином, приходима, које треба достићи да би се имала дјеца", наводи он и додаје да је такав културни модел направљен по угледу на богата западна друштва и наметнути потрошачки стил живота.

И док појединац не мора да има дјецу, друштво их, како истиче Антонић, мора имати, а пошто су мали изгледи да се материјална реалност српског друштва може брзо и значајно поправити, друго рјешење за српско друштво је да промијени "статусна очекивања" везана за стил живота.

"То укључује и снижавање појединих потрошачких и хедонистичких аспирација, прије свега оних који се тичу материјалних претпоставки и статусних симбола везаних за родитељство. Наравно, за то је потребна промјена у елементима доминантног културног модела. Ту промјену може иницирати, па и великим дијелом извести, управо елита", сматра Антонић.