latinica  ћирилица
28/01/2015 |  10:58 | Аутор: РТРС

Марфи: ЦГ неће руску базу, јер жели у НАТО

Русија нуди Црној Гори више милијарди долара за улагање у нову војну базу на обали, али се то упорно одбија зато што Црна Гора жели да постане дио НАТО-а и Европске уније, тврди амерички сенатор Кристофер Марфи.

“За државу која се налази у изузетно стресној финансијској ситуацији, веома је тешко рећи 'Не' таквом приједлогу. А Црна Гора упорно говори 'Не', зато што жели да постане дио НАТО-а и Европске уније“, рекао је он на панелу “Пут ка евроатланским интеграцијама: Улога САД на Западном Балкану“, који је у понедјељак организовао Џорџ Маршал Фонд.

Марфи сматра да ће Русија наставити да ствара притисак, преноси подгоричка Побједа.

“Црна Гора наставља да одбија улагање Русије, вриједно више милијарди долара, а то је партнер са којим наводно склапа послове. Доноси одлуку која је изузетно тешка и ставља себе у позицију која је на дуге стазе можда и неодржива“, оцијенио је он.

Кристофер Марфи, предсједник поткомитета за Европу спољнополитичког комитета Сената боравио је у октобру прошле године у Црној Гори, гдје је разговарао да предсједником Скупштине Ранком Кривокапићем, премијером Милом Ђукановићем и министром вањских послова Игором Лукшићем.

Он је тада рекао да Црна Гора има још пуно посла у НАТО интеграцијама, посебно у области владавине права и повећања подршке јавности, али да се те препреке могу превазићи до половине ове године.