latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:07 | Аутор: РТРС

Сицилија: "Омерта" постала упитна и у Корлеонеу

Неименована жртва властима је рекла да није у могућности да мафији плаћа "заштиту" која кошта 500 евра мјесечно.
Корлеоне, село на Сицилији - Фото: РТРС
Корлеоне, село на СицилијиФото: РТРС

Зид ћутње који је деценијама штитио мафију коначно пуца, чак и у унутрашњости Сицилије, пише Индепендент.

У Корлеонеу, родном мјесту једног од најзлогласнијих кумова Коза Ностре, који је посудио своје име  мафијашкој породици  у филмовима Френсиса Кополе, жртва мафијашког изнуђивања први пут у историји сарађивала је с правосудним органима.

Карабинијери су ухапсили шефа локалне мафије и још три особе, а хапшење је услиједило након што је неименована жртва, шеф салона аутомобила, полицији рекао да није у могућности да плаћа рекет од 500 евра мјесечно, колико се плаћа 'заштита'.

"Сваки мјесец  морао сам платити 500 евра. На крају сам морао угасити предузеће јер нисам био у могућности да плаћам", рекао је. Када је отворио другу фирму замолио је да плаћа мање, што су локални мафијашки шефови одбили. Овај разговор је сниман, а предузетник је пристао на сарадњу с полицијом и судијама.

Вјерује се да мафијаши од својих жртава траже све веће износе како би помагали породицама све већег броја својих колега који завршавају у затвору.

Локални заповједник полиције Пјерлуиђи Солажо објаснио је да се предузетници, који су већ уништени кризом, не могу носити с додатним притиском мафије. У посљедњих шест мјесеци обављен је низ хапшења.

Посљедња хапшења наставак су акције у септембру прошле године када је у Корлеонеу ухапшено шест мафијаша. Најистакнутији међу њима је 58-годишњи Антонино ди Марко.

Корлеоне, град смјештен јужно од Палерма, са 12.000 становника, свјетску славу стекао је захваљујући трилогији Кум.

У јануару 2013. године, на 20. годишњицу хапшења најзлогласнијег шефа Коза Ностре Салватореа 'Тото' Рине, који је наредио смртоносне бомбашке нападе 1992. године, градске власти извиниле су се за сву крв проливену од стране локалних мафијаша.

Рина (84) служи доживотну казну затвора. Његов насљедник Бернардо Провензано ухапшен је 2006. године.