latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:10 | Аутор: СРНА

Пољопривреда, ускладити законодавство са захтјевима ЕУ

У БиХ је потребно убрзати активности око хармонизације домаћег законодавства са захтјевима ЕУ и то усвајањем и примјеном закона о ветеринарству БиХ, закона о храни БиХ и закона о пољопривреди и руралном развоју БиХ, закључено је на састанку надлежних тијела у БиХ.

Закључено је да се у свим законима, по узору на одредбе чланова Правилника о службеним контролама које се спроводе ради верификације поступања у складу са одредбама прописа о храни и храни за животиње, те прописа о здрављу и добробити животиња, јасно и детаљно дефинишу надлежна тијела за спровођење ових закона да би се избјегла досадашња "преклапања" надлежности, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У дискусији у вези с тумачењем и примјеном појединих одредаба правилника из такозваног "хигијенског пакета", као и спорним ситуацијама узрокованих недореченостима важећих правилника о безбједности хране, учествовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите Српске, Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", Института за јавно здравство и Инспектората Републике Српске.

У дискусији су учествовали и представници Канцеларије за ветеринарство БиХ, Агенције за безбједност хране, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Састанак је одржан у циљу синхронизације заједничких активности и информисања о плановима за подизање нивоа контроле безбједности хране у наредном периоду.

Теме састанка односиле су се на такозвана "спорна питања" у вези са усвајањем препорука у области законодавства и његове примјене, јасније дефинисаним надлежностима у службеним контролама и обезбјеђењем јасног командног ланца у систему контроле и безбједности намирница.

Састанак је одржан јуче у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.