latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ноћ музеја 16.маја доноси новине

Манифестација Ноћ музеја, 12. по реду, биће одржана у суботу 16. маја у цијелој Србији, најављује умјетничко-продукцијска група Ноћ музеја.

Ноћ музеја је уједно дио Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи прикључила 2006. године. Деценија постојања манифестације указала је на потребу ширег приступа манифестацији као и на увођење теме вечери која има за циљ да едукује и укаже на битне историјске, социјалне и културне тренутке.

Због тога Ноћ музеја уводи програмски савјет који је усвојио концепт и акценте овогодишње манифестације.

Програмски савет чине: архитекта и академик Бранислав Митровић, историчарка уметности Лидија Мереник, вајар Мрђан Бајић, историчар Милан Тлачинац и археолог Марко Поповић.

Тематски манифестација ће ићи у два смјера. Један се прикључује обиљежавању важних годишњица док се друга тиче едукације најмлађих - дјечје Ноћи музеја.

Овогодишња Ноћ музеја скренуће пажњу на рат виђен очима цивила као и на борбу против рата, али умјетношћу и стваралаштву оних који су остали код куће, преживљавали, рађали се и умирали, вјенчавали, радили и образовали дјецу, бринули се о старима, писали писма борцима на фронту али и оних који су се против ужаса разарања борили својом умјетношћу.

Тако ће се у Ноћи музеја истаћи да је 1945. године нобеловац Иво Андрић објавио чак три своја капитална дјела, писана за вријеме окупације, српски импресионизам који настаје у вријеме Првог свјетског рата, као и други видови стваралаштва у ратним епохама који данас обиљежавају историју умјетности.

С обзиром на одличну реакцију и велико интересовање најмлађих 12. Ноћ музеја биће у знаку најмлађих за које је осмишљена специјална "Дјечја тура" због иницијативе за оснивањем већег броја дјечјих музеја као и за рад са дјецом при музејским установама и стварања културе одласка у институције културе код најмлађе популације по узору на европске престонице и значајне музеје.

Ноћ музеја наставља отварања нових простора и причања неиспричаних прича. За једну ноћ, цио град може бити музеј. Умјетност је скривена на улицама, фасадама и у скулптурама зграда које не примјећујемо.