latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:56 | Аутор: РТРС

Рендић за РТРС: Борићемо се за наступ у плеј-офу

Одбојкаши бањалучког Борца, са великим успјехом наступају у Премијер лиги Босне и Херцеговине.

Након што су се у марту прошле године окитили титулом шампиона Републике Српске, изборили су наступ у елитном рангу такмичења у Босни и Херцеговини гдје након првог дијела сезоне заузимају високо треће мјесто у Премијер лиги.

О резултатима одбојкаша Борца, њиховим проблемима и плановима, говорили смо са тренером "црвено-плавих" Сашом Рендићем.

Разговарао: Бојан Мичић

Да ли сте очекивали овако висок пласман на почетку сезоне?

"Нисмо очекивали овакав пласман. Неки наши планови су били да останемо у Премијер лиги, односно да се изборимо за првих шест позиција у првенству, јер четири посљедњепласиране екипе играју плеј-аут и првобитни циљ нам је био да то избјегнемо. Имамо екипу за коју смо на почетку сезоне сматрали да може да се пласира међу шест најбољих, те нам је тај пласман био циљ на почетку сезоне".

Одбојкаши Борца су у сјајној серији од седам узастопних побједа, а наредни меч гостују екипи Какња, која је на четвртој позицији. Можете ли у Какњу очекивати наставак побједничког низа?

"У Какњу гостујемо 31. јануара. Имали смо паузу од 15-ак дана када се није тренирало. Међутим, ми смо увијек у другом дијелу сезоне играли боље него у првом, и мислим да можемо очекивати наставак добре серије. Покушаћемо играти на нивоу као из посљедњег кола јесењег дијела лиге, што неће бити лако јер је екипа сигурно мало раштимана након паузе. Договорили смо једну припремну утакмицу у Загребу коју ћемо одиграти 28. јануара, прије меча са Какњом како би се екипа вратила на такмичарски ниво. Сигурно нас очекује неизвјесна утакмица, публика у Какњу је јако бучна, терен је тежак, тако да нас очекује незгодан меч".

Из Босне и Херцеговине три одбојкашка клуба излазе на европска такмичења. Колике су шансе да Борац заигра на међународној сцени?

"Наступ у Европи избориће, побједник регуларног дијела сезоне, освајач плеј-офа и побједник Купа. Наравно, ми ћемо покушати да изборимо наступ у Европи, с тим што то за нас представља финансијски проблем. У случају да изборимо наступ на европској сцени, ми ћемо пристати да играмо па шта буде. То би била велика награда за играче и, уколико до тога дође, наћи ћемо начина да одиграмо те утакмице".

Поред финансијског проблема који мучи највећи број клубова код нас, одбојкаши Борца се муче и са двораном.

"Проблем дворане спомињемо још од августа прошле године јер немамо гдје да играмо утамице. Мислим да смо једини клуб у Бања Луци који плаћа темине за одигравање својих утакмица. Мечеве одигравамо у дворани у Кампусу и уредно плаћамо термине 200 КМ по мечу и то нам је у суштини највећи проблем. Трошимо новац на термине, а дворана 'Борик' још увијек не намјерава набавити опрему потребну за одбојкашки терен. Дворана 'Обилићево' због висине није условна за одигравање мечева Премијер лиге. На почетку сезоне смо пријавили двије дворане у којима би били домаћини, у Кампусу и у Борику, а за сада дочекујемо друге екипе само у Кампусу. Како дворана 'Борик' нема неопходну опрему, ми бисмо је требали купити. За сада немамо средстава за то, али уколико наставимо са добрим резултатима, покушаћемо дио средстава из буџета за наредну сезону издвојити за ту опрему јер нас очекује 10-ак мечева на домаћем терену. За одигравање тих мечева свакако бисмо морали издвојити 2.000 КМ, а ако на ту суму додамо још нешто новца, могли бисмо да купимо опрему. Дворана нам је дакле горући проблем за који тренутно немамо рјешења. Тренирамо у 'Обилићеву' на паркету а мечеве одигравамо у дворани у Кампусу на другој подлози, и једина смо екипа која тренира у једној, а игра утакмице у другој дворани. У преговорима са ректором Универзитета са којим ћемо покушати да се договоримо да нам се обезбиједи термин за одигравање утакмица."

Колико су код нас у глобалу задовољавајући услови за рад?

"Мислим да услови нису на задовољавајућем нивоу. Бања Лука нема довољно дворана, као ни термина за тренирање и одигравање утакмица. Ми као премијерлигаш имамо четири термина седмично по сат и по времена, а то је аматеризам. За неке озбиљне резутате мора се радити осам до 10 пута седмично, јутарњи тренинзи, поподневни, рад у теретани и слично. Дакле, термини за рад и одигравање мечева су велики проблем. Поред проблема са терминима, нема ни довољне посвећености јер велики број играча поред тога што тренира, студира или ради јер људи морају да обезбиједе егзистенцију а у одбојци нису плаћени. Управо из ових разлога играчи код нас не могу да се развију до неког врхунског нивоа. Такође, у одбојци нема довољно стручног тренерског кадра. Сви тренери који раде овдје су са ових простора, мало ко од њих је крочио вани тако да им недостаје међународног искуства".

Имате ли омладински погон?

"Да, са дјецом ради један наш бивши играч који је професор физичког васпитања и спорта. Имамо 30-ак кадета и јуниора, а прошле године смо окупили двије групе дјевојчица. Имамо малих проблема зато што данас мало ко жели да тренира одбојку. Углавном желе на кошарку, на фудбал и рукомет, с тим да се често деси да дјеца која се не пронађу у неком од ових спортова почне тренирати одбојку и ту се задрже неко вријеме. Проблем представља мањак дјечака, док је код дјевојчица доста боља ситуцација. У три клуба у Бања Луци тренира преко 1.000 дјевојчица, док се дјечака не може скупити ни 20-ак. Наши омладинци се такмиче у лиги за млађе категорије који организује Савез Републике Српске. У некој скоријој будућности желимо да имамо и женски одбојкашки клуб Борац".

Какави су вам планови?

"Планови су нам да се задржимо ту гдје јесмо, у Премијер лиги БиХ и да покушамо изборити што бољу позицију за плеј-оф. Сада и екипа другачије размишља, виде да могу да парирају свима у првенству.  Играли смо добро први дио сезоне, тако да је реално да изборимо наступ у завршници. У односу на почетак првенства, то нам је нови циљ који ћемо покушати да остваримо".

Одбојкаши Борца наредну утакмицу гостују екипи Какња, а меч је на распореду 31. јануара.