latinica  ћирилица
28/01/2015 |  12:31 | Аутор: СРНА

Негирали кривицу за злочине на подручју Mостара

Петорица бивших припадника такозване Армије РБиХ негирала су пред Судом БиХ кривицу за ратни злочин против хрватских цивила на подручју Мостара 1993. године.На рочишту за изјашњавање о кривици Енес Ћурић, Ибрахим Демировић, Самир Кресо, Хабиб Чопеља и Мехмед Каминић изјаснили су се да нису криви, саопштено је из Суда БиХ.

 

У оптужници Тужилаштва БиХ наводи се да су они од 30. јуна до 2. децембра 1993. године за вријеме оружаног сукоба између такозване Армије РБиХ и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на ширем подручју општине Мостар учествовали у противправном хапшењу и затварању хрватских цивила који су били изложени тешком физичком и психичком малтретирању и смјештени у неусловним просторијама.

Енес Ћурић био је припадник 49. брдске бригаде такозване Армије БиХ и управник затвореничког објекта у основној школи и другим затвореничким објектима у Потоцима, а Ибрахим Демировић од 13. септембра 1993. године командант 47. брдске бригаде.

Самир Кресо био је у својству начелника санитета војне јединице Брдске бригаде која је дјеловала на подручју Бијелог Поља, Хабиб Чопељ припадник 49. брдске бригаде, а Мехмед Каминић припадник батаљона Војне полиције.