latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:52 | Аутор: Агенције

Откривена црна рупа 12 милијарди пута већа од Сунца

Научници су открили црну рупу која има 12 милијарди пута већу масу од Сунца и која је настала 900 милиона година послије Великог праска.

Џиновска црна рупа удаљена је 12,8 милијарди свјетлосних година од Земље и налази се у центру новооткривеног квазара названог "SDS S J0100+2802" који емитује енергију милион милијарди пута већу од Сунца.

Астрономи, међутим, нису у стању да објасне како је толико велика црна рупа могла настати тако рано у историји космоса, одмах пошто су настале прве звијезде и галаксије.

Члан међународног тима научника, Фајан Биан с Аустралијског националног универзитета рекао је да је тешко постојећим теоријама објаснити тако брз настанак тако велике црне рупе.

"Ова црна рупа у центру квазара добила је огромну масу у кратком периоду", рекао је Биан. Професор Сју-Бинг Ву с Пекингшког универзитета, који је предводио истраживање објављено данас у часопису Nature, рекао да је да је откривени квазар јединствен.

"Било смо веома узбуђени када смо нашли да постоји тако свијетлећи и масивни квазар настао само 900 милиона година послије Великог праска. Баш као код најсвјетлијег свјетионика у удаљеном универзуму, његова сјајна свјетлост ће нам помоћи да боље испитамо рани универзум", рекао је Сју-Бинг Ву.