latinica  ћирилица
27/02/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Србац - промоција књиге "Тринаести степеник"

Пјесникиња из Добоја Јованка Стојчиновић Николић промовисала је у србачкој Народној библиотеци збирку пјесама "Тринаести степеник" коју је Удружење књижевника Републике Српске прогласило најбољом у 2014. години.

Ријеч је о зрелој пјесникињи која ове године обиљежава 40 година плодног рада, јер је њена прва збирка "Звијезда скитача" објављена у Добоју 1975. године, рекла је Бранка Санчанин, која је водила књижевну вече.

Николићева је истакла да је дирнута позивом да поново дође у Србац који доживљава као свој други завичај, а Бардачку ликовну колонију, коју редовно посјећује, као свој духовни препород.

"У мојим пјесмама има пуно аутобиографског и завичајног, јер сматрам да није потребно узимати ништа туђе. Има много тога што смо сами осјетили и доживјели и то треба записати и ставити на папир", рекла је Николићева и потом прочитала неколико пјесама.

Професор српског језика Милош Милинчић рекао је да је ово књижевно вече у Српцу "разбило сивило свакодневице", наглашавајући да с њега носи дивне импресије.