latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:11 | Аутор: СРНА

Малешевић: Увести нове технологије, али и задржати традицију

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас у Београду да ресорно министарство и Влада Српске чине све да у образовни систем интегришу нове информативне технологије, али и да у том систему задрже традиционалне вјештине које доприносе интелектуалној надградњи младих људи.
Дане Малешевић (фото: srna.rs) - Фото: СРНА
Дане Малешевић (фото: srna.rs)Фото: СРНА

Малешевић је рекао да је Министарство од 2010. године ушло у интензиван процес увођења нових технологија у основне школе, и нагласио да је данас рачунском опремом покривено 125 од 187 основних школа на територији Српске.

"У средњим школама је повољнија ситуација, и готове све су покривене новим технологијама", рекао је Малешевић новинарима из Републике Српске у паузи конференције "Нове технологије у образовању".

Он је оцијенио да се млади у Републици Српској почињу дигитално описмењавати од најмлађег доба, и да у том смислу не заостају за вршњацима било гдје у Европи, али и нагласио потребу да нове технологије не узму примат над традиционалним облицима учења и игре.

"Рачунари и савремене технологије одвукли су дјецу од игре, од оног што чини живот. Сви нешто типкају, траже по интернету, а мало је времена остало за књигу, игру и дружење. У школама морамо томе посветити пажњу", указао је Малешевић.

Помоћница министра просвјете Србије Снежана Марковић изјавила је да унапређење технологије не смије бити само себи сврха, већ да треба изнаћи модел да се она интегрише у образовни систем и омогући младима да стекну вјештине које ће им омогућити да се лакше запосле и укључе у животне токове.