latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње 43. Фест уз нови, такмичарски концепт

На 43. Фесту, који свечано почиње вечерас у Сава центру под слоганом "Ту смо - у сазвежђу победника", биће приказан избор најбољих остварења свјетске кинематографије - 90 премијерних и 34 репризна филма на укупно 242 пројекције.

Нови умјетнички директор Феста Југослав Пантелић и нови селектор Младен Ђорђевић увели су битне промјене, па је овај деценијама омиљени ревијални фестивал постао такмичарски.

То би требало да приближи Фест стандардима који постоје када је ријеч о великим међународним фестивалима, да буде запажен по обиму, квалитету и разноврсности, а рачуна се да ће могућност добијања награде привући већи број страних гостију.

Међу гостима ће, поред представника такмичарских филмова, бити и Ричард Драјфус, Мохсен Махмалбаф, Сергеј Безруков, Давид Олефан, Вас Вестмореланд...

Како је рекао предсједник Одбора Феста, градски секретар за кутуру Владан Вукосављевић, "циљ је да Фест у догледно вријеме поврати регионални примат".

Награде су добиле лијепо име "Београдски победник". О њима ће на крају Феста, 8. марта, одлучивати међународни жирији, али је већ познато прво двоје лауреата.
"Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности додијељен је чувеној српској глумици Милени Дравић и истакнутом руском редитељу Александру Сокурову. Током фестивала биће приређене ретроспективе њихових филмова.

Милена Дравић је и заштитно лице 43. Феста, на чијем је плакату њена фотографија са снимања филма Душана Макавејева "Човек није тица", од прије тачно 50 година.

У међународној такмичарској селекцији је 15 филмова из Енглеске, Мађарске, Турске, Италије, Јордана, Грчке, Русије, Француске, Њемачке, Хрватске, Грузије и Чилеа.
"Београдске победнике" у више категорија (а побједа у главној доноси и 10.000 евра) додијелиће жири чија је предсједница Неда Арнерић, а чланови глумица Дебора Кара Унгер из Канаде, редитељ Лиу Јие из Кине, редитељ Ђузепе Пичиони из Италије, директорка фотографије Елен Курас из САД, као и српски редитељи Маја Милош и Срђан Драгојевић.

Национална селекција има овога пута 12 остварења, а њено оснивање помогао је Филмски центар Србије, што би требало да помогне развоју домаће кинематографије. Најбољи филм ће уз статуету "Београдски победник" добити и 5.000 евра.

Предсједник жирија биће књижевник Миљенко Јерговић из Хрватске, а чланови редитељи Предраг Антонијевић и Олег Новковић из Србије, продуцент Торстен Нојман из Њемачке и глумица Анамариа Маринка из Румуније.

Трећи такмичарски програм "Границе" је посвета почецима Феста, с контроверзним, артхаус филмовима који помјерају границе у тематском и стилском смислу, најавио је селектор Ђорђевић.

Жири у саставу Ђорђе Кадијевић, Никола Поповић и Мирољуб Стојановић оцјењиваће 12 наслова из тог програма и додијелити плакету за најбољи филм, уз новчану награду од 3.000 евра.

Поред тога, биће додијељена и традиционална награда "Небојша Ђукелић", овога пута за најбољи регионални филм, а одлучиваће жири критике.

Овогодишњи Фест ће отворити, ван конкренције, француски филм Бертрана Бонелоа "Сен Лоран", биографија славног модног креатора Ив Сен Лорана.

У Сава центру ће се приказивати, ван конкуренције, фестивалски побједници, филмови који су номиновани за Оскара, као што су "Човјек птица", "Теорија свега", "И даље Алис", "Ритам лудила"...., али и домаће премијере - у конкуренцији - "Ничије дете" Вука Ршумовића и "Енклава" Горана Радовановића.

Фестивалске дворане су и Дом омладине, Дом синдиката, Дворана културног центра Београда, две зграде Кинотеке и биоскоп Фонтана.

На Фесту се обнавља индустријски дио, под називом "Фест форвард", чији је креатор продуценткиња Снежана Пенев. Овај програм ће ауторима омогућити контакт с "world sales" компанијама.

Промјена има и у организацији, јер је укинута некадашња Дирекција Феста, а послове је преузео новоосновани Центар београдских фестивала.

Организатори су за сада задовољни продајом карата, по цијенама од 200 до 350 динара (само за отварање 500 динара).