latinica  ћирилица
27/02/2015 |  12:01 | Аутор: СРНА

УНМИК да се извини породицама Стевановић и Мајсторовић

Савјетодавна комисија УН за људска права на (самопроглашеном) Косову затражила је од Унмика да, због тога што није провео ефикасну истрагу поводом отмице и нестанка Драгана Стевановића и Ивана Мајсторовића, јавно призна одговорност и да се извини породицама.

У документу које су на увид добиле и објавиле франкфуртске "Вести", та комисија од Унмика тражи да јавно, посредством медија, призна одговорност, да се извини породици, те тражи од надлежних органа у Приштини да предузму све кораке како би починиоци били изведени пред лице правде.

Савјетодавна комисија у документу оцјењује да овај случај, као и други случајеви убистава, отмица и нестанака који су претходно размотрени, указује на образац површних и непродуктивних истрага које је полиција Унмика спроводила у вези с убиствима и нестанцима на Косову.

Славица Стевановић, супруга несталог Драгана, каже да јој мишљење Савјетодавне комисије значи, али да би требало да неко по питању нестанка њеног супруга и бројних Срба на Космету нешто и уради.

"Нама остаје само да таворимо и да чекамо јер сви знају и сви су упознати, и на крају ништа", рекла је Стевановићева.

Она је нагласила да је породица одмах по Драгановом нестанку у августу 1999. године о томе обавјестила Црвени крст, Кфор и Унмик, наводећи могућу локацију нестанка, а о цијелом случају тада обавијестила и Бернара Кушнера.

"Апослутно ништа нам нису јавили. За 17 година ниједну информацију нисмо добили. Верујте да и данас све то преживљавам, очекујући да ми неко нешто јави. Не могу да схватим да човјек само тако нестане", наглашава Драганова супруга Славица, која одгаја троје њихове дјеце.

Она истиче да је од извјесног Р.К. добила информацију да је њен супруг одведен у Албанију, међутим, након што му је дала новац, није га више видјела.

"Он је тврдио да је жив. Али, њега нису звали да саслушају, и не знам да ли је заиста знао нешто или је само хтио да заради новац", рекла је Славица.

Драган Стевановић и малољетни Иван Мајсторовић отети су 1999. године док су путовали из Косова Поља ка Подујеву.