latinica  ћирилица
27/02/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

Козарић и Фергусон: Смањити стопу незапослености

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон истакли су да сви нивои власти у БиХ морају дати пуни допринос да би дошло до смањења стопе незапослености од 27,5 одсто, која је једна од највећих у региону и тренутно највећи проблем економије БиХ.
Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон - Фото: СРНА
Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард ФергусонФото: СРНА

- Неопходно је провести свеобухватне реформе пословног окружења за подстицање инвестиција које са собом носе нова радна мјеста, а инвеститори морају имати и политичку и сигурност пословног окружења, јер без тога неће бити инвестирања, истакао је Козарић, саопштено је из Централне банке БиХ.

Фергусон и Козарић разговарли су и о макроекономским показатељима за 2014. годину.

- Иза нас је изузетно тешка година, због чега смо значајно редуковали наше иницијалне прогнозе, али сама чињеница да смо годину ипак завршили с растом бруто домаћег производа /БДП/ од 0,7 одсто, те да у овој години очекујемо стопу раста БДП-а од 2,5 одсто и стопу раста индустријске производње од пет одсто даје разлога за благи оптимизам, рекао је гувернер Централне банке БиХ.

Британски амбасадор потврдио је да свеобухватна реформа пословног окружења мора бити приоритет власти, али да процес имплементација мора бити проведен смишљено и пажљиво ради одржавања баланса између приходовне и расходовне стране.

- Јавност мора бити адекватно информисана о свим корацима и њиховим значењима, јер процеси реформе се често дотичу социјално осјетљивих ствари и морамо бити сигурни да јавност разумије значење сваке предузете активности и њеног циља, навео је Фергусон, који је још једном потврдио да ће Влада Велике Британије и даље подржавати БиХ на њеном европском путу.