latinica  ћирилица
27/02/2015 |  14:28 | Аутор: СРНА

Решић: Разговором ријешити проблем у Градишци

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић апеловала је на све у општини Градишка да разговором ријеше новонасталу ситуацију око скупштинске већине, имајући у виду, прије свега, интересе грађана, али и чињеницу да је једино могуће рјешење управо на локалном нивоу.
Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе - Фото: СРНА
Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправеФото: СРНА

"Ми ћемо радити оно што нам закон дозовљава, али нама закон не дозвољава превелике интервенције јер би на тај начин урушили оно што смо потписали, а то је Европска повеља о локалној самоуправи, према којој су локалне заједнице дио децентрализованог система у којем Република има мало или нема готово никаквих ингеренција", рекла је Решићева Срни.

Коментаришући наводе Уроша Граховца, кога је нова већина у Скупштини општине Градишка изабрала за предсједника локалног парламента, да му је онемогућена примопредаје дужности због одбијања актуелног предсједника Скупштине општине Радислава Дончића, Решићева је рекла да суштински проблем у ситуацији општине Градишка није Закон о локалној самоуправи него изборно законодавство БиХ, које не прописује никакве санкције за локалне парламенте без обзира да ли раде или не раде свој посао.

"Ми не можемо одузети мандат одборнику или га санкционисати, то једино може да се уради измјенама у изборном законодавству", рекла је Решићева, подсјетивши да је огромно негодовање у јавности изазвало то што је Република Српска направила прије неколико година када је републичким Изборним законом прописала да је одлуку о опозиву начелника могуће донијети само једном годишње, а што је предуприједило многе проблеме у појединим локалним заједницама.

Она је поновила да Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске увијек у ситуацијама каква је тренутно у Градишци скреће пажњу да се проблем ријеши тамо гдје је и настао - а то је у овом случају локална заједница у којој се, како је навела, искључиво вољом локалне заједнице десила прекомпозиција скупштинске већине.

"Дјеловаћемо у складу са законом, мање нас интересују одборници и ко је скупштинска већина, интересује нас провођење закона и поштивање законом прописаних права свих у локалној заједници", рекла је Решићева.

На четвртој ванредној сједници Скупштине општине Градишка, одржаној прије два дана, именовано је комплетно скупштинско руководство, нови начелници одјељења у општинској управи, директори јавних установа, те чланови управних и надзорних одбора у јавним установама и предузећима.

Нови скупштинску већину чини 17 одборника, односно 10 СНСД-а, два ДНС-а, један одборник странке "Радом за бољитак" и четири независна одборника, који су иступили из одборничког клуба СДС-а.

Ванредној сједници није присуствовало 14 одборника - пет СДС-а, три Странке Напредна Српска, по два одборника ПДП-а и Социјалистичке партије, један одборник странке Радом за бољитак и одборник из реда националних мањина.

Урош Граховац, кога је нова већина у Скупштини општине Градишка изабрала за предсједника локалног парламента, изјавио је раније Срни да ће обавијестити Министарство локалне управе и самоуправе и Министарство унутрашњих послова Српске о немогућности примопредаје дужности због одбијања актуелног предсједника Скупштине Радислава Дончића.