latinica  ћирилица
27/02/2015 |  15:02 | Аутор: Агенције

Камерон: Онеспособићемо починиоце гнусних злочина

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да ће влада учинити све да идентификује оне који су починили ужасне злочине против британских држављана, не спомињући убицу Исламске државе "џихадисту Џона" за којег је јављено да је британски држављанин Мухамед Емвази.

"Нећу говорити о некој одређеној личности", рекао је Камерон у Кардифу.

"Док има људи било гдје у свијету који почине ужасне злочине против британских држављана, учинићемо све што можемо уз помоћ полиције, служби безбједности, са свим што нам је на располагању, да их пронађемо и онеспособимо", рекао је Камерон.

Маскирани џихадиста Исламске државе, познат као "Џихади Џон", који је уочен на видео снимцима егзекуције над западним таоцима је Британац Мухамед Емвази из Лондона.

Његово име је од раније познато британским безбједносним службама, пренио је Би-Би-Си који наводи да британска полиција није коментарисала идентитет маскираног џихадисте и да је истрага о томе у току.

Емвазијево име први је јуче открио "Вашингтон пост", а затим се с том тврдњом огласио и Би-Би-Си.

Двојица америчких званичника који нису жељели да буду именовани, потврдили су за Ројтерс да истражни органи вјерују да је Емвази "џихадиста Џон".

Емвази (26) се први пут појавио на видеу августа прошле године, очигледно као џелат америчког новинара Џејмса Фолија, да би се касније појавио на још четири видео снимка егзекуције америчких и британских држављана.