latinica  ћирилица
27/02/2015 |  17:24 | Аутор: РТРС

Ципрас враћа на посао раднике грчке државне телевизије ЕРТ

Нова љевичарска влада у Атини планира да врати на посао раднике грчког државног радија и телевизије ЕРТ који су прије двије године одлуком тадашњег премијера Антониса Самараса изгубили посао, изјавио је данас један неименовани извор из грчке владе.
Премијер Грчке Алексис Ципрас - Фото: AP
Премијер Грчке Алексис ЦипрасФото: AP

"Закон о поновном успостављању бивше државне телевизије и радија ЕРТ ће се сљедећег четвртка наћи пред владом. Овим законом ће се вратити на посао људи који желе да се врате и унаприједиће се садржај програма", изјавио је тај извор.

Претходна конзервативна грчка влада је у јулу 2013. години, послије 75 година постојања, затворила ову државну телевизијску станицу, отпуштајући око 2.600 људи, у оквиру настојања да задовољи квоте о отпуштањима које су Грчкој наметнули међународни кредитори.

Званичници у Атини тврде да враћање на посао више стотина бивших радника ЕРТ-а неће додатно оптеретити државни буџет, јер ће, према ријечима државног сектретара Никоса Папаса, доћи до само "благог повећања рачуна за струју" како би се финансирало покретање ЕРТ-а.