latinica  ћирилица
27/02/2015 |  17:38 | Аутор: Vijesti

ЦГ: "Министарство би да спријечи судове да се баве крупним криминалом"

Кривокапић је новинарима рекао да је са потрпедсједником Владе Душком Марковићем договорено да се Кривични законик без спорних чланова пошаље у Скупштину, и да се о њему расправља већ мартовском засједању.

Предсједник Скупштине и СДП-а Ранко Кривокапић казао је да је Министарство финансија кроз Кривични законик покушало да провуче увођење ослобађања од одговорности за пола милијарде пореских дугова, и затрпа правосудни систем малим споровима онемогућавајући тако бављење крупним криминалом.

Кривокапић синоћ није подржао измјене Кривичног законика који је за циљ, поред кажњавања црногорских држављана који ратују на страним ратиштима, имао и да прогура члан којим би се слали у затвор до двије године они који не плате обавезне социјалне доприносе запосленима у износу од 1.000 евра.

"Ствар је јасна због чега нисам подржао. Већ се понавља послије оне, морам рећи, крајње штетне појаве да кроз Закон о јавним набавкама се покушао провући модел да сви стратешки пројекти иду без јавних набавки, што ће рећи што већи број мање законске контроле. Морамо вратити парламент у стање када је Закон оно што је понуђено а не покушај да се у њега убаци нешто друго. народ би рекао уз месо се продају кости, кукавичје јаје да се прода. У овом законику кукавичје јаје је било ван онога што је била тема измјене кривичног законика, да се провуче увођење аболирања од одговорности ослобађања одговорности за пола милијарде пореских дугова, да се покуша затрпати судски и правосудни систем гомилом спорова, то је неозбиљан приступ", рекао је Кривокапић.

Кривокапић је новинарима рекао да је са потрпедсједником Владе Душком Марковићем договорено да се Кривични законик без спорних чланова пошаље у Скупштину, и да се о њему расправља већ мартовском засједању.

"И да се стварно бавимо страним ратницима а не покушајем да се од одговорности ослободи читава пореска администрација, а да се истовремено затрпа правосудни систем малим споровима и онеспособи да се бави крупним криминалом, организованим криминалом и свим оним што тражи ЕУ од нас. Не могу приговорити Министарству правде, већ Министарству финансија које је то покушало да провуче мимо свих принципа и на штету грађана", рекао је шеф Скупштине.