latinica  ћирилица
27/02/2015 |  19:33 | Аутор: СРНА

Човић: Ако не буде договора 1. марта, могућа промјена у коалицији

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да у недјељу, 1. марта, очекује постизање договора између ХДЗ-а БиХ, СДА и ДФ-а о формирању федералне власти, али ако до њега не дође, најавио је могућност формирања нових парламентарних већина.

"Увјерен сам да ћемо у недјељу завршити преговоре и рећи `дали смо шансу овој парламентарној већини`. То је наш циљ. Ако се то не успије, могуће су другачије комбинације. Искрено се не веселим било каквим другим комбинацијама", рекао је Човић након данашње сједнице Предсједништва странке у Мостару и нагласио да се процес преговора мора окончати.

Он није жело коментарисати, како је рекао, "амбиције других" о уласку у власт, мислећи при томе на изјаве предсједника ХДЗ-а 1990 Мартина Рагужа да је ова странка спремна ићи у преговоре на нивоу БиХ уколико пропадне тренутна коалиција.

"Странке окупљене око Хрватског народног сабора  имају пуни легитимитет и одговорност. Ми имамо у Дому народа парламента БиХ све, као и у Дому народа Федерације БиХ. Видјећемо у недјељу. Тада морамо изаћи пред јавност или са договором или са другим размишљањима и процјенама", поручио је Човић.

Успостављање власти била је тема и данашње сједнице проширеног Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

"Кратко смо прокоментарисали да у структури Савјета министара БиХ на три министарске и четири позиције замјеника које припадају ХДЗ-у требају бити представници из свих подручја и да морају бити заступљене даме", рекао је Човић.

Имена кандидата за Савјет министара данас нису разматрана, јер је јасан став ХДЗ-а БиХ да до договора за федерални ниво нема ни провођења договора на нивоу БиХ.

"Рекли смо да ће Савјет министара ићи паралелно са ентитетском влашћу. Ми данас нисмо уопште разговарали о именима, јер нисмо имали јасну слику о будућој влади ФБиХ", рекао је Човић.

Када су у питању преговори о формирању власти на федералном нивоу, Човић је нагласио да је битно разликовати преговарачке стране, односно да су на једној страни странке окупљене око ХНС-а, а на другој страни СДА и ДФ.

Човић је још једном напоменуо да ХДЗ очекује у Федерацији минимално шест министарстава.

"Многи кажу да се не желе сврставати уз један народ, али у Уставу стоји јасна расподјела...Доживљавам СДА и ДФ као једну партнерску страну и број шест. Што се мене тиче - то је то. Није то хир...то одговара изборним резултатима и односима у БиХ. Ово није грађанска држава и нема симетрије у броју гласова и мандата...", рекао је Човић.