latinica  ћирилица
27/02/2015 |  19:35 | Аутор: Б92

Преминуо Леонард Нимој - легендарни Спок (ВИДЕО)

Амерички глумац Леонард Нимој, који је БИО најчувенији по улози Спока у "Звјезданим стазама", преминуо је у 84. години.

Нимој је преминуо у његовој кући у Лос Анђелесу, а вијест је потврдила његова супруга Сузан.

Нимој је изгубио битку са плућним обољењем са којим се борио дуго година. Како је сам рекао, проблеме је изазвао његов дугогодишњи пушачки стаж, иако се тог порока одрекао прИЈе чак три деценије.

Прошле недјеље примљен је у болницу због плућне опструкције и компликација, а затим је враћен у свој дом у Бел Еру, гдје је и преминуо.

Нимој је урезао своје име у популарну културу када је преузео улога Спока 1966. године, а униформу Звездане флоте је у серији носио до прве паузе 1969. године.

Спока је оживљавао гласом и у анимираним серијама, видео играма и бројним филмовима култног серијала, а последњи пут, што му је уједно и последњи филм, у Џеј Џеј Ејбрамсовом другом дијелу "рибутоване" франшизе - Звјездане стазе: Према тами.

Његов умјетнички опус није везан само за брод "Ентерпрајз", јер је Нимој држао школу глуме, бавио се режијом, фотографијом, музиком, писањем и поезијом.

Публици је најпознатији по специфичном поздраву Вулканаца (на слици), као и по вулканском благослову "Живи дуго и успјешно", чијом скраћеницом је завршавао своје бројне твитове. Оба су његова идеја.

У легендарни лик Спока је унио себе и своје животне и религијске погледе, али је Спок оставио и много трага у Ленарду Нимоју. О томе је писао и у своје двије књиге "Ја нисам Спок" (1975) и "Ја сам Спок" (1995).

"До данас осјећам вулкански утицај у свом говору, видим у себи друштвене ставове Вулканца, па чак и логику и потискивање емоција карактеристично за Вулканце", написао је у једној од својих књига Нимој.

Како је рекао, да је имао прилику да буде неко други у животу, избор би био Спок.

Из јавности се практично повукао 2011. године, када је последњи пут присуствовао конвенцији такозваних "трекија".

Рођен је 26. марта 1931. године, у јеврејској породици која се у САД доселила из Украјине.

Глумом се бавио од осме године живота, а дуго је тражио своју шансу у Холивуду. Педесетих година прошлог вијека је потрази за правом улогом зарађивао новац као таксиста, келнер и разводник у биоскопу и уједно плаћао студије на Пасадена колеџу.

Завршио је колеџ у четрдесетим годинама живота, када је већ постао свјетска звијезда, а стекао је диплому из шпанског језика на Универзитету Антиок у Остину, који му је додијелио и почасни докторат.

Упоредо са улогом Спока, режирао је и два филма из серијала "Звјездане стазе" - The Search for Spock (1984) и један од комерцијално најуспешнијих и најбољих The Voyage Home (1986). Средином осамдесетих је "оживио" Спока и у неколико епизода серијала "Звјездане стазе: Сљедећа генерација".

Затим је уписао и највећи успјех иза камере, када је режирао хит комедију "Три мушкарца и беба". Истовремено је радио као наратор за бројне емисије и научне програме, а млађа публика његов глас препознаје и из нових филмова о Трансформерсима, као и из игре Civilization IV.

У последњим деценијама живота посветио се свом јеврејском насљеђу и био је активан члан јеврејске заједнице, што се види и кроз његов умјетнички рад.

Његов брак са глумицом Санди Зобер завршен је разводом, а 1989. се оженио још једном колегиницом Сузан Беј. Са њом је био у браку до краја живота, а иза себе је оставио сина и ћерку Адама и Џули.