latinica  ћирилица
27/02/2015 |  20:07 | Аутор: РТРС

Милетићевој предложен притвор, истрага проширена (ВИДЕО)

Истрага у случају " Судија Милетић" проширена је и то против још увијек непознате особе за коју се сумња да је одала службену тајну односно информацију о прислушкивању Милетићеве.

Васвија Видовић, првобитно адвокат Азре Милетић, судије ухапшене због сумње да је примила мито од оптужених Раме Бркића и Сенада Шабића, у овом случају сада је добила статус свједока. То је сазнала, како каже, од тужиоца Џермина Пашића који јој је рекао да не може бранити осумњичену када је дошла на њено саслушање.

Наводно, тужилац жели да Видовићеву пита како је она знала да се против Милетићеве проводе специјалне истражне радње о којима су и разговарале телефонским путем.

Исти је случај и са адвокатом Владом Адемовићем који ће такође бити саслушан у својству свједока на исте околности.

Истрага у овом случају и проширена и то против још увијек непознате особе за коју се сумња да је одала службену тајну односно информацију о прислушкивању Милетићеве.

Судији Азри Милетић, предсједавајућој Апелационог вијећа БиХ, која се сумњичи да је примала мито, Рами Бркићу и Сенаду Шабићу, против којих се на Суду БиХ води судски процес, предложен је данас једномјесечни притвор.
 
Милетићева је, како пишу федерални медији, тражила  мито од 100.000 КМ од Бркића и Шабића,  како би им изрекла што мању или чак ослобађајући казну. Наводно, она је већ преузела један дио новца. На данашњем саслушању се бранила ћутањем.

Рамо Бркић, Азрa Милетић и Сенад Шабић


Данас су саслушани и Бркић и Шабић.

Бркић је на саслушању тврдио да није дао никакав мито, а наводно до сада Тужилаштво за то није ни понудило конкретне доказе.

Ово троје ухапшено је пред само изрицање коначна пресуда, јер је  истрага тужилаштва је водила у смјеру који је наговјештавао да су судија и оптужени починили кривично дјело узимања, односно давања мита.

Бркић је као бивпем комесар Полиције Унско-санског кантона у првостепеном поступку изречена затворска казна у трајању од  11, а Шабић 10 година затвора. Казна им је изречена због производње и трговине дрогом, злоупотребе положаја и корупције. Међутим, та пресуда је укинута и суђење је поновљено пред Апелационим вијећем Суда БиХ којем је предсједавала Азра Милетић.

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ је данас је донијела одлуку да се судија Суда Босне и Херцеговине Азра Милетић привремено удаљава од вршења дужности судије Суда БиХ, почев од 28. фебруара до окончања истраге.

Како је саопштено из ВСТС БиХ, против ове одлуке се може упутити жалба Другостепеној дисциплинској комисији у року од три дана од дана пријема одлуке, али не одлаже извршење.