latinica  ћирилица
27/02/2015 |  21:07 | Аутор: СРНА

Отворен 43. Фест

У Београду је вечерас свечано отворен 43. Међународни филмски фестивал - Фест, који ће ове године први пут имати и такмичарски карактер.

Фест је званично прогласио отвореним градоначелник Београда Синиша Мали, који је истакао да град ове године у организацију омиљеног фестивала уложио више него иначе.

Мали је рекао да је намјера да Фест поново буде неприкосновен у региону и незаобилазан фактор у међународној фестивалској понуди.

У оквиру церемоније отварања Феста уручене су новоустановљене награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности славној српској глумици Милени Дравић и истакнутом руском редитељу Александру Сокурову.

Као први филм у главном програму, ван конкуренције, приказано је остварење "Сен Лоран" у режији Бертрана Бонелоа.

Разноврсан програм Феста, под слоганом "Ту смо - у сазвежђу победника", обухватиће оскаровце и побједнике страних фестивала, ауторске и филмове независне продукције, контроверзне и жанровске наслове из цијелог свијета, остварења српске кинематографије...

Нови умјетнички директор Феста Југослав Пантелић и нови селектор Младен Ђорђевић увели су битне промјене, па је овај деценијама омиљени ревијални фестивал постао такмичарски, са три селекције - Главни такмичарски програм, Српски филм и Границе.

Међународни жирији одлучиће о добитницима "Београдских побједника" у више категорија.

У Сава центру и другим београдским дворанама до 8. марта биће премијерно приказано 90 страних и домаћих филмова.

На свечаност су по црвеном тепиху прошетали познати глумци, редитељи и личности из јавног и културног живота, међу њима предсједници два жирија - глумица Неда Арнерић и хрватски писац Миљенко Јерговић.