latinica  ћирилица
28/03/2015 |  10:20 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СДС, ПДП И НДП омаловажавају институције Српске (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је одлука Представничког дома парламента БиХ да одбије да ратификује Споразум о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Свјетске банке класично дерогирање одлука Народне скупштине Српске од стране политичког Сарајева у које су се утопили СДС, ПДП и НДП.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Цвијановићева је истакла да су ове партије кренуле путем омаловажавања институција Републике Српске, а то је увијек пут политичког суноврата.

На питање Срне да прокоментарише ову одлуку Представничког дома, која је донесена на сједници одржаној 25. марта, Цвијановићева је појаснила да је у питању кредит за који су испуњени сви услови, а повлачење ових средстава стриктно је зависило, кад је ријеч о Републици Српској, од провођења реформе пословне регистрације, у оквиру које су промијењена 22 закона, и од доношења Закона о просторном планирању и грађењу, док су ФБиХ биле предвиђене друге мјере.

"Ми смо у Републици Српској свој дио посла завршили прије годину и по дана, а онда смо донедавно морали да чекамо да и ФБиХ уради свој дио посла, јер средства није могуће повући ако обавезе не испуне оба ентитета", истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је оцијенила да је објашњење СДС-а, ПДП-а и НДП-а да су блокирали ратификацију, јер су против тога да се Република Српска задужује и наводно "крпа рупе" кредитним средствима, најобичнија бесмислица.

"Пуна су им уста реформи, европског пута, стаблизације прилика, а онда блокирају средстава која и јесу везана за реформе и служе да вас подстичу да након што успјешно проведете одређене реформе у пословном амбијенту, наставите да проводите и остале. Значи, није ријеч о крпању буџетских рупа, већ о реформама.

Њихово објашњење је још бесмисленије ако се присјетимо да су исте те партије прије годину дана гласале и против одлуке да се подијели добит 'Електропреноса', дакле домаћа, а не кредитна средства, по којем основу је Републици Српској припадало 41 милион КМ. Значи, они су опструкционисти било да је ријеч о домаћим или кредитним средствима које треба да добије Република Српска", оцијенила је Цвијановићева.

Она је истакла да буџет Српске не зависи од тих средстава, те да овдје и није ријеч о новцу, већ о томе како се политичке партије из Републике Српске, као што су СДС, ПДП и НДП односе према Српској.

"А, видимо да су одлучиле да показују своје мишиће преко леђа Републике Српске, и то чим су дошли до мало законодавне власти на нивоу БиХ, а да још нису ни успјели да формирају Савјет министара", нагласила је Цвијановићева.

Босић показао да не зна ништа о кредитном рејтингу Републике Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да предсједник СДС-а "Младен Босић редовно показује да ни о чему ништа не зна, а то је потврдио и својим бесмисленим коментарима о кредитном рејтингу Републике Српске".

"Господин Босић се запитао 'зашто смо платили страну агенцију да нам каже какав је кредитни рејтинг, као да немамо никог у држави да може да уради ту процјену'. Босић би требало да зна да се по кредибилну оцјену кредитног рејтинга не иде у 'дућан у комшилуку', већ је раде кредибилне свјетске агенције. Зато је и за Републику Српску кредитни рејтинг урадила агенција Моодy&рсqуо;с, једна од четири најреферентније свјетске агенције из те области.

Босић би морао да научи да је оцјена кредитног рејтинга битна да би се добило мјесто на свјетском финансијском тржишту, и да је битна инвеститорима и онима који с вама сарађују или желе да сарађују. А, они, вјерују у оно што тамо пише, само ако ју је израдио неко референтан. А, пошто те агенције нису хуманитарне организације, они своју услугу наплате, баш као што и Босић узме своју плату, а не ради џаба. Не знам како једноставније да то објасним господину Босићу", истакла је Цвијановићева, коментаришући Босићеву изјаву за Телевизију "Пинк БХ" о кредитном рејтингу Републике Српске.