latinica  ћирилица
28/03/2015 |  10:53 | Аутор: Б92

Пилоти стали у одбрану Лубица

Пилоти широм свијета реаговали су са запрепашћењем да је њемачки пилот Андреас Лубиц намерно оборио ербас А – 320, пише "Индепендент".
Андреас Лубиц - Фото: Getty Images
Андреас ЛубицФото: Getty Images

Према првом извјештају, копилот је остао сам у кокпиту и у том тренутку притиснуо дугме за слетења, а након тога није дозволио пилоту повратак у кабину.

Њемачка пилотска асоцијација изјавила је да је прерано да се доносе икакви закључци, прије него што се добију информације из друге црне кутије, преноси "Индепендент".

Предсједник ове организације Иља Шулц је навео да не би требало ништа да се претпоставља без коначних резултата.

“Узроци ове трагедије ће бити познати тек када се сви подаци детаљно испитају“, рекао је он.

Авиокомпаније су на трагедију реаговале уводећи “правило два пилота“, које говори да се у кокпиту у сваком тренутку лета морају налазити двије особе.

Њемачка асоцијација упозорава на “брзину“ којом су донесени неки закључци и сматра да владина тијела, компаније и пилоти треба да раде заједно на рјешавању случаја.

Један од чланова Пилотске организације Џејмс Филипс изјавио је да “љут“ због садашњег резулата истраге.

“То је веома некомплетна прича. Имам осјећај да је то била потрага за брзим одговором, а не за добрим одговором“, нагласио је Филипс.

Америчка пилотска асоцијација Ерлајнз је нагласила да “дубоко жали због трагичног губитка живота“.

“У САД је обавезно да се два члана посаде налазе у кокпиту све вријеме. Пилоти у САД и Канади пролазе кроз веома важна тестирања, укључујући и испитивање пилотовог менталног и емоционалог стања. Једном запослени, пилоти се континуирано процјењују“, наводи се у саопштењу ове асоцијације.

Они наглашавају да су “многи фактори“ могли утицати на трагедију, и позива људе да не доносе преране закључке.