latinica  ћирилица
28/03/2015 |  14:40 | Аутор: СРНА

Стегића Ада: Помен за 22 жртве фашистичког терора

На Стегића Ади код Српца данас је служен парастос за 22 жртве фашистичког терора које су усташе звјерски побиле крајем марта 1944. године.
Помен страдалима - Фото: ФОНЕТ
Помен страдалимаФото: ФОНЕТ

Након парастоса, који је служио локални свештеник Младен Продановић, делегације општинског СУБНОР-а, БОРС-а, општине Србац и Мјесне заједнице Разбој Лијевче положиле су вијенце на споменик жртвама усташког злочина.

Предсједник ОО СУБНОР-а Бранко Пивашевић рекао је да се овај злочин, за који нико није одговарао, никада не смије заборавити.

"Грађани Српца у НОБ-у су дали велики допринос у борби против фашизма. У разним јединицама било је ангажовано 1.214 бораца, од којих је 390 погинуло, више од 500 рањено, 315 заробљено, док је евидентирано и 285 цивилних жртава рата", рекао је Пивашевић.

Он је подсјетио да су на подручју општине Србац погинула три народна хероја Данко Митров, Здравко Челар и Есад Миџић, док је ова општина дала једног народног хероја Славу Вујановића - Жућу, који је погинуо 1942. године код Љубовије.

Пивашевић је најавио да СУБНОР припрема иницијативу за подизање великог заједничког спомен-обиљежја свим погинулим борцима из општине Србац од балканских до посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Србац Драго Ћирић рекао је да би ова иницијатива била велики допронос садашње генерације да се жртве за слободу свог народа вјечно памте.

"То том мјесту би били одржавани часови историје будућим нараштајима", рекао је Ћирић и додао да ће општина Србац финансијски помоћи у одржавању 25 спомен обиљежја из Другог свјетског рата.

Усташе су крајем марта 1944. године на Стегића Ади поред Врбаса ликвидирале 20 чланова породица Јове, Милутина и Михајла Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, од којих је већина била млађа од 15 година.

Најстарија жртва био је 44-годишњи Милутин Стегић, а најмлађа 13-мјесечна беба Петра Стегић.

Они су похватани на превару крајем марта 1944. године и доведени на обалу Врбаса, гдје су ликвидирани под оптужнбом да су чамцима превозилие партизане.

Народ Мјесне заједнице Разбој Лијевча је 1987. године на мјесту злочина подигао споменик, а СУБНОР Србац је 2012. године поставио плочу са именима жртава.

Организатор помена је био Општински одбор СУБНОР-а Србац, у сарадњи са представницима Мјесне заједнице Разбој Лијевче.