latinica  ћирилица
28/03/2015 |  16:34 | Аутор: СРНА

Иванић: Кључ борбе против "Исламске државе" у рукама бошњачких лидера

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да се у БиХ кључ битке против исламског тероризма оличеног у "Исламској држави" налази у рукама политичких и религијских вођа бошњачког народа.

 
"Они морају бити свјесни да су управо муслимани у свијету највеће жртве терора `Исламске државе`. Управо би Бошњаци били највеће жртве, уколико би радиклани ислам, односно `Исламска држава`, продрла у БиХ", изјавио је Иванић Срни у Новом Саду.

Иванић каже да се политичке и религијске вође Бошњака све више дистанциртају од исламског тероризма, што је посебно уочљиво након најновијих екстремистичких потеза "Исламске државе".

"Уједно су се и институције БиХ најозбиљније укључиле у битку против `Исламске државе`, а пред правосудним органима БиХ у току су процеси због терористичких напада на полицијску станицу у Бугојну и на америчку Амбасаду у Сарајеву", рекао је Иванић.

Он истиче да надлежни органи БиХ имају озбиљну сарадњу са страним обавјештајним агенцијама на плану борбе против тероризма.

"Осим тога, донесен је и закон о забрани учешћа држављан БиХ у ратовима у свијету, због чега сматрам да БиХ у погледу исламског терора за сада држи све конце у својим рукама", навео је Иванић.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, Иванић каже да одуговалачење са тим у најнегативнијем смислу утиче на европске интеграције и перспективе, јер институције ЕУ немају са ким да преговарају.

Он каже да је звоно за узбуну, када је ријеч о формирању власти, одавно звонило, али да је БиХ била жртва неких односа унутар ФБиХ.

"Република Српска је одавно урадила свој посао око формирања власти, а БиХ није, јер је била жртва неких односа унутар ФБиХ. Ипак, имам увјеравања од учесника преговора да ће БиХ и ФБиХ идуће седмице готово 100 одсто добити институције власти. Међутим, не смијем ништа гарантовати, јер су ме учесници преговора више пута демантовали", рекао је Иванић.

Говорећи о спору Црне Горе и БиХ око Суторине, Иванић наводи да је тај спор далеко од међународне арбитраже, као и да медији непотребно дижу буку око тога.

"Питање Суторине ни у Црној Гори, нити у БиХ још није правно сагледано. Зато и мислим да спора нема и да је далеко од арбитраже. Суторину треба рјешавати у пуно мирнијој атмосфери, без галаме и превеликог медијског публицитета", рекао је Иванић.