latinica  ћирилица
28/03/2015 |  17:30 | Аутор: РТРС

Икебана, омиљени хоби у Јапану

Икебана је много више од простог ређања цвијећа, она је заправо умјетност аранжирања цвијећа у којој постоје правила као и у свакој другој умјетности, а овакве цвјетне креације сматрају се специфичним умјетничким изразом.

 Ова умјетност развила се у Јапану у шеснаестом вијеку и сматрана је активношћу подједнако примјереном и за жене и за мушкарце. Икебана је била један од омиљених хобија самураја.

Погрешно је мишљење да је овде ријеч о простом декоративном аранжирању једнобојног и вишебојног цвијећа. На икебани се води рачуна о линији, форми и облику, као и о односу с околним простором. Најчешће је ријеч о асиметричном цвјетном аранжману са тек неколико цвјетова и другим елементима као што су листови, гранчице, а рачуна се и посуда у којој се све то налази.

Једно од основних правила при прављењу икебане било би да се користе природни материјали. Међутим, у посљедње вријеме је и ова умјетност еволуирала, па се у неким примјерцима авангардне икебане умјесто цвијећа и биљака користе стакло, метал и пластика. Други аспект икебане је минимализам. Приликом аранжирања цвијећа требало би да се изразите помоћу што мањег броја елемената у композицији. Комплетна композиција треба да има смисао.