latinica  ћирилица
28/03/2015 |  20:30 | Аутор: РТРС

Протести Удружења штедиша "Швицарац" (ВИДЕО)

Испред Централне банке БиХ у Сарајеву данас се окупило педесетак чланова Удружења штедиша "Швицарац" који траже да институције коначно заштите грађане од банака и њихових кредита подигнутих на основу швајцарског франка.
Протести у Сарајеву - Фото: РТРС
Протести у СарајевуФото: РТРС

 Ове штедише, од којих је већина кредит подигла у ХИПО банци, траже да се убрзају судски поступци како би првостепене пресуде постале правоснажне. Према подацима удружења више од 200 грађана је добило првостепене пресуде против банака, али након жалби тужене стране предмети су и даље у судским ладицама.

 "Дигли смо 160000 вратили 140000 а банка нас још терети за још 160000 км", речено је на протесту.
Овај проблем Стипе Крешића правило је за све оне који су дизали кредите везане за швајцарски франак.Нагли скок швајцарске валуте на монетарном тржишту завио је у црно грађане БиХ .
Штедише најављују да ће ићи до краја, а то значи до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Из Централне банке саопштењем су подржали захтјеве грађана који имају кредите са валутном клаузулом у швајцарском франку, али су се и оградили образложењем да не могу предузимати никакве мјере против банака.

Штедише су се након Централне банке преселиле испред зграде Предсјеништва БиХ. Захтјев је исти "институционална заштита од ХИПО банке".