latinica  ћирилица
13/04/2015 |  19:30 | Аутор: РТРС

Четврта епизода препуна музичких талената, међу њима и Милица Лојић из Бањалуке!

Први такмичар који нам се представио у 4. епизоди X Factora Adria, Немања Гузијан, долази из Апатина и има 21 годину. Симпатични момак испричао је гледаоцима како је само због стајлинга доживљавао осуде околине. “Причали су да спавам по парковима, да сам наркоман“, рекао је Немања, који се бави етно музиком већ 6 година.

Осим изворне музике, воли да слуша и метал, па је та необична комбинација изненадила и водитеља Александра Радојичића који је похвалио одјевну комбинацију такмичара. Немања се на аудицији представио пјесмом Слободана Тркуље “Вода“. Упечатљива интерпретација наишла је на похвале жирија. “Ово је било врло интересантно и волим што си стао иза свог избора. То је и публика одлично прихватила. Ја то подржавам“, рекао је Жељко, док је Тончи рекао да тражи у музици управо то што је чуо и да им је такмичар држао пажњу. “У једном тренутку ме је тако преплавио твој глас“, рекла је Александра, док се Масимо, позитивно изненађен, упитао: “Човјече, шта ми то имамо, што ми то не извозимо?“ Без размишљања, са четири ДА Немања је прошао у сљедећи круг такмичења.

Сљедећа је била матуранткиња Милица Лојић из Бањалуке, која није имала срећу да одраста уз оца. Милица је рекла како се нада да ће њена интерпретација и појављивање на телевизији изазвати бар неку емоцију у човјеку који би, како је рекла, требало да јој буде главни ослонац у животу, а заправо то није. Лијепа девојка се осим пјевања бави и латионоамеричким плесом. Након што је са гледаоцима подијелила своју интимну животну причу, представила се пјесмом Sam Smitha "I'm not the only one". “Има нешто у твом гласу што ми се допада, то је тај јодл и вибрато. Када бих чуо на радију твој глас, скренуо би ми плажњу“, рекао је Жељко, док се Тончи сложио и прокоментарисао да му је жао што Милица није извела неку латино пјесму, како би показала сценски покрет. “Моје мишљење је да се догодила трема која је дошла изненада, али мени се свиђа тај глас“, казао је Массимо, док је Александра дала савјет да слободно пусти енергију и дала јој ДА. Са четири ДА Милица је такође прошла даље.

Милош Јеремић из Бора, живи у Београду. Професионално се бави музиком, а свој наступ посветио је кћеркици Нађи. Када га је Александра питала колико има година, Милош је одговорио: “Не баш мало 33“, што је изазвало занимљиву реакцију жирија. “Већ ниси прошао! Ајмо даље“, нашалио се Жељко, док је Масимо одлучио да покаже и глумачке способности, те је у стилу деде рекао: “Ја ћу да идем кући сада“. Шала жирија изавлала је смијех и аплауз публике. У сјајној атмосфери Милош се представио пјесмом групе Кербер "Хајде да се волимо". “Запалио си публику, али мени је било осредње“, рекла је Александра, док се Тончи сложио. И овога пута сви чланови жирија рекли су ДА.

Стефан Куцурски наступио је под псеудонимом Џон Дајмонт, сазнали смо да студира Џез академију у Бечу. “Професори су ме сврстали у екстремне таленте“, рекао је Стефан који се судијама и публици представио пјесмом групе Queen "Show must go on". Међутим, с обзиром да је овај самоувјерени младић испао из темпа, Масимо га ја зауставио и дао му другу шансу. Послије извођења акапела пјесме Жељка Јоксимовића “Леђа о леђа“ услиједили су коментари жирија. “Данас ниси имао среће или није твој дан“, рекао је Тончи, док је Масимо рекао: “Можда би требао да пробаш неки други џоб“. Александра је искрено прокоментарисала да овај снимак Стефан никако не треба да пусти професорима, док је Жељко само гласао и рекао НЕ. Са њим су се сложили и остали чланови жирија. Кандидат је шокиран отишао са сцене и испао из такмичења.

Сљедећи такмичар био је Илија Савић. Илија долази из Куцура, има 29 година и представио се пјесмом групе Смак “Даире“. Али, ни овај такмичар није задовољио критеријуме судија. Са четири НЕ, Илија није прошао даље.

Такмичарка из Македоније Ангела Велкоска која има 17 година, била је сљедећа и пјевала је захтјевну пјесму Јелене Томашевић "Оро". Нјена интерпретација уопште није импресионирала жири, што је изазвало сузе код младе такмичарке јер није успјела да се пласира даље.

Групу “Сан“ чини тридесетосмогодишња Кара Поповић из Прокупља и њен пријатељ Желимир Холод. Кажу да певају из љубави што се и осјетило у њиховој интерпретацији пјесме Дина Мерлина “Свима реци да си ту“. “Није то за овај наш шоу“, рекао је Жељко и први гласао са НЕ. Са четири негативна одговора, ова група није прошла у сљедећи круг такмичења.

Двадесетшесогодишњи Синиша Видовић родом из БиХ, последњих пет година живи у Загребу. Бави се плесом, глумом и музиком. Признаје да није сигуран у себе, али кад изађе на позорницу, каже да та несигурност нестаје. Синиша је отпјевао пјесму Tom Jonesa "Sex bomb", а оцјену његове интерпретације први је дао Тончи: “Имамо све у једном пакету код тебе. Пуно је бољи сценски наступ од пјевања, али ми се највише свиђа што је теби лијепо на сцени“. Александра је рекла да јој се наступ допао, док је Массимо искрено рекао: “Мало више суздржаности не би било лоше, пјевање је било ок“. Жељко је прокоментарисао: “Мислим да си био супериоран, прогнозирам ти блиставу будућност уколико истрајеш. Массимо је једини ипак рекао НЕ, међутим са три ДА, симпатични Синиша прошао је даље.

Нешад Селман из БиХ, за себе је рекао да је вјечити студент журналистике и како мисли да је спреман за велику промјену у животу. Жирију се представио пјесмом групе Indeksи "Да сам ја нетко". Александра је рекла: “Мислим да имаш глас и праву енергију за ову пјесму“. Масимо је рекао да је такмичар врло храбар због одабира пјесме, Жељко је рекао: “Мислим да имаш X Фактор иако ти интонација није била одговарајућа“, док је Тончи нагласио да такмичар треба да се мало опусти. Четири ДА био је сасвим логичан одговор судија.

Сљедећа такмичарка била је Моника Киселоска из Ниша, која има двадесет година. Аутентична такмичарка отпјевала је пјесму Ette James "At last". “Не знам како да се поставим према стилу пјевања који је англосаксонски“, рекао је Тончи, док је Массимо изнио мишљење да Моника изгледа веома зрело за своје године. На његову молбу Моника је отпјевала акапела пјесму Кристине Ковач “Колена“, што је Александра само прокоментарисала ријечима: “Имаш нешто своје, има ту још простора за напредовање, али мени се допада“. Жељко је упутио комплимент такмичарки: “Од свих кандидата које смо видјели до сада морам да кажем да си ти први персоналити“. Масимо је у свом стилу рекао: “Ово је било самоувјерено до границе дрскости! За двадесет година то је мало тоо муцх, али даћу ти ДА“. Тончи је потом изјавио да Моникин осмијех вриједи више од њеног пјевања. Са четири ДА Моника сасвим сигурно је прошла у сљедећи круг такмичења.

Сљедећа три кандидата оставила су добар утисак на судије. Александар Ђорђевић из Београда, Соња Чоко такође из Београда и Милан Букилић из Подгорице су такмичари чији таленат није био споран. Милан и Соња су “повратници“ будући да им је ово други пут да се пријављују на X Factor. Иако су пјевали захтјевне нумере, судије су биле задовољне. Са свим позитивним оцјенама, ови такмичари су се пласирали у наредни круг.

Да се у познати пјевачки шоу X Factor Adria не пријављују само они којима је музика прва страст, доказао је и Стипе Гласовић, бивши фудбалер из Опузена из Хрватске. Наиме, Стипе је бивши професионални фудбалер који је до своје 21 године играо за Хајдук, а потом и за друге фудбалске клубове све до прије двије године када се, због повреда, престао професионално бавити спортом. Себе је описао као будућу пјевачку звијезду, а таленат показао пјевајући баладу Александре Радовић "Чувам те". Нјегова интерпретација свидјела се судијама. “Стипе, учинио си праву ствар, пјевање ти одлично иде! Само побиједи ту трему и ослободи се“, рекао је Тончи, док је Александра прокомнтарисала да овај момак носи одређену тугу у гласу и да јој се то баш допада. “Имаш топлу ауру, из тебе исијава пристојност, поштовање према љубави. Имаш јецај у гласу који је био толико добар“, рекао је Масимо. Са четири ДА Стипе се пласирао даље.

Шеснаестогодишња Тијана Влајковић из Шапца иде у музичку школу, свира клавир и Александра јој је узор. Представила се пјесмом Карли Роуз "Broken Heart", а њена сјајна интерпретација није никога оставила равнодушним. “Ово је нешто најљепше што сам чуо последњих дана“, рекао је Масимо. “Тијана, тебе сам чекала! Имаш све! Браво“, рекла је Александра чији је коментар овој тинејжерки највише значио. Међутим, Жељко је рекао да није сигуран да ова дјевојка има X Фактор будући да, по његовом мишљењу, није аутентична, али није оспорио да је веома талентована. Након његовог подстицајног НЕ и три ДА, Тијана је прошла у сљедећу фазу.

Сљедећи такмичар био је конобар и ЛГБТ активиста из Подгорице. Његово име је Рахим Бајра, а судијама X Фактора и бројној публици у студију представио се шпанском пјесмом. “Ово није добро, био си ван тоналитета. Не знам да ли је ово било због матрице. Хајде отпјевај нешто без матрице, да видимо да ли је то био проблем“, предложио је Жељко. Ни након што је такмичар отпјевао пјесму без матрице, Жељко није промијенио мишљење: “ Жао нам је што ниси за овај шоу. Немој да се љутиш. Нечим другим се бави, биће боље“, рекао је Жељко. Након четири НЕ, такмичар је био љут јер није прошао даље. “Мислим да нису донијели праву одлуку. Изнервирао ме Жељко Јоксимовић, не могу га поднијети очима“, рекао је после наступа Рахим.

Рођена браћа Горан и Саша Спасић из Македоније на X Фактор пријавили су се одвојено. Занимљиво је да нису рекли један другоме да ће се пријавити. Иако је Горан са собом понио и гитару, то није било довољно за Жељка Јоксимовића, па му је рекао НЕ. Међутим, његовом млађем брату Саши упутио је комплимент: “Више ми се допао твој глас, него глас твог брата“. Саша је за четири ДА прошао даље, док је Горан добио лошије оцјене. Жири је замислио да можда браћа направе бенд, тако да су ови талентовани момци ипак прошли у сљедећи круг такмичења.

Илија Михаиловић има шеснаест година, из Београда је и посједује музичко образовање. Свира виолончело, клавир и саксофон. Овај талентовани тинејџер обожава музику и ужива са својим пријатељима из музичке школе. Највише воли рнб, поп, соул и џез. Прво велико пјевачко искуство десило му се 2014. године када је био један од представника Србије на "UNIVISION SONG CONTESTU" у Азербејџану. Судијама и публици се представио пјесмом Бруна Марса " When I was your man", коју је посветио једној дјевојчици из школе. Његово емотивно извођење ове пјесме посебно је одушевило Александру која је помно пратила његов наступ, те је у току наступа и устала. “Невјероватно је да овако пјева дечко од само шеснаест година. Сам Бруно Марс би био поносан на оволико соула у гласу и на оволико душе, не би остао равнодушан“, рекао је Жељко. Масимо је потом изнио своје мишљење: “Било је превише украса, немој тако радити, али од мене имаш ДА“. Тончи је крако прокоментарисао да је мање увијек више, али Александра се није сложила са колегама, те је рекла: “Сваки украс који си направио, био је баш на правом мјесту! Дуго нисам чула, не само на овој сцени, него уопште у региону, да неко тако пјева – са таквом огољеном душом и емоцијом. Ја сам потпуно одушевљена! Да, да, да“. Са четири ДА Илија без двоумњења наставља такмичење у најпопуларнијем пјевачком шоу програму.

Сљедећи кандидат био је Никола Марјановић из Загреба, познат у музичком миљеу по својој бившој групи "Сане", и по томе што је био други на музичким топ листама са пјесмом "Дио мене", коју изводи са групом Сонг Киллерси. Никола се осим музике бави и снимањем реклама и синхронизацијом цртаних филмова, а на бину је изашао носећи гитару. Након његове енергичне интерпретације пјесме Бруна Марса “Locked out of Heaven“, Тончи је био задовољан: “Све је на са свом мјесту, одлично изведена пјесма по питању свега! Браво“, док је Массимо похвалио Николу ријечима: “Ма браво, изабрао си тако тешку пјесму за одсвирати само уз гитару“. Александра је дијелила исто мишјење: “Ти стварно имаш X Фактор, потпуно си изграђен! Енергија је ту“. Жељко је рекао да је Никола већ талентован оформљен музичар, уз констатацију да чак може и да помогне жирију у тешким одлукама и раду са осталим такмичарима. Са сигурних четири ДА, Марјановић има прилику да се бори за титулу нове музичке сензације региона.

Посљедњи такмичар био је Антонио Криштофић из Опатије, који је, нажалост, као дијете преживио тешку болест. Наиме, до своје треће године живио је у болници због здраствених проблема, али на ту несрећу данас гледа са позитивне стране. Овај талентовани тинејџер пјева од своје десете године, а свој пјевачки таленат показао је и на разним музичким фестивалима. Антонио је изабрао да се судијама и публици у студију представи пјесмом Оливер Драгојевића "Стине", а његова фантастична интерпретације очарала је све. “Не знам да ли си чуо за Луис Мигела, подсјећаш ме на њега. То је тај раскошан вокал, контролисан, емоција, снага! Све имаш“, енергично је рекла Александра, док је Тончи био кратак: “Врх“. Массимо је посавјетовао такмичара да сљедећи пут када бусе изводио ову пјесму, у неким дијеловима проба да убаци мало тихог фалсета, али Жељко се није сложио са колегом: “Не мијењај ништа, јер можеш само да поквариш“. Жири је очекивано у овом случају био једногласан, а са четири ДА млади Антонио прошао је у сљедећи круг.

Све детаљније информације можете пронаћи на сајту xfactoradria.com и на званичној Facebook страници www.facebook.com/XFactorAdria