latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Два филма из Србије у званичној селекцији Канa

Два филма из Србије сврстана су у званичну селекцију 68. фестивала у Кану, који се ове године одржава од 13. до 24. маја.

То су "Панама" редитеља Павла Вучковића и хрватско-словеначко-српска копродукција "Звиздан" Далибора Матанића.

Филм "Панама" биће приказан у оквиру специјалних пројекција "Official Selection - Special Screenings ", док ће мањинска копродукција "Звиздан" бити приказан у програму Извjестан поглед.

Предсjедница жирија тог програма је глумица Изабела Роселини, која ће учествовати и у посебној церемонији којом ће Кански фестивал одати почаст њеној мајци, великој шведској и међународној глумици Ингрид Бергман.

Српски ко-продуцент "Звиздана" је Ненад Дукић, a извршни продуцент Мирослав Могоровић. У филму игра и српска глумица Мира Бањац, а финансијски га је подржао Филмски центар Србије.

На вијест о селекцији, продуцент, иначе филмски критичар Дукић је рекао да је велика част бити у званичном програму Канског фестивала.

"Звиздан" на особен начин третира комплекс српско-хрватског питања преко три приче чије се радње одвијају '90-их, 2000-их година и данас.

- Филм смо снимали на локацијама у Книну и околини. Међутим, филм је тако драматуршки грађен да судбине тих младих људи, судбине које су битно одређене историјом нетрпељивости људи у њиховој околини, могу да се универзално односе на било које вријеме и било коју другу средину у којој постоји проблем те врсте: од ренесансне нетрпељивости породица Монтеки и Капулети због које трпе Ромео и Јулија, до забрањене љубавне везе Палестинке и Јеврејина данас - изјавио је Дукић.

Како је додао, то је филм скривених значења гдје се о проблему не говори експлицитно, већ је гледаоцу дат простор за закључивања.

Хрватском редитељу Матанићу ово је девети играни филм. Највише награда добио је за филмове "Кино Лика" и "Фине мртве ђевојке".