latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:27 | Аутор: РТС

Поправљао тоалет, пронашао вијекове историје

Куповином зграде у Лећеу, Лучијано Фагијано намјеравао је да отвори траторију, али је добио много више од тога. Сређујући цијеви пронашао је античке подземне тунеле и просторије. Месапски гроб, римско складиште за жито, фрањевачку капелу и темпларске гравуре. Траторија је на крају постала музеј.
Поправљао тоалет, пронашао историју - Фото: РТС
Поправљао тоалет, пронашао историјуФото: РТС

Када је преуређивао зграду, Лучијано је задужио своја два сина да ријеше проблем са одводом у тоалету, који је био запушен.

- Пронашли смо подземне тунеле и просторије па смо наставити да копамо - рекао је Италијан за Њујорк тајмс. Потрага за проблематичном водоводном цијеви почела је прије 15 година, а претворила се у породичну археолошку сагу.

Пронашли су читав подземни свијет који датира прије Христа, месапски гроб, римско житно складиште, фрањевачку капелу и гравуре витезова темплара. Нове експонате и данас проналазе.

- У Италији проналазите остатке историје гдје год се окренете. Древне цивилизације градиле су своје на остацима других царстава. Попут слојева торте, што редовно задаје проблеме онима који се баве урбаним планирањем - наводи амерички лист.

Леће је посебно занимљив град јер лежи на дну италијанске чизме, а кроз њега су пролазили многи освајачи - Грци, Римљани, Османлије, Нормани, Лангобарди и други.

Послије месјеци ископавања, читав подухват је добио неслућене размјере. Гледајући како се непрестано одвози грађевински материјал из зграде, сумњичаве комшије пријавиле су Лучијана полицији.

Ускоро им је забрањено да даље копају, јер је илегално водити приватно археолошко налазиште. Допуштено му је да настави са водоинсталатерским радовима али под условом да све надзире археолог.

Међутим, благо је само извирало. Древне вазе, римске бочице, посуде, антички прстен са хришћанским симболима, средњевјековни предмети, фреске и много другог.