latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Ново Горажде- Откривена спомен-плоча Добри Станишићу

На Јелашкој коси, у општини Ново Горажде, данас је откривена и освештана спомен плоча начелнику Пете лаке пјешадијске - горажданске бригаде Војске Републике Српске Добри Станишићу, који је погинуо на том мјесту 1994. године.
Ново Горажде - Спомен плоча - Фото: СРНА
Ново Горажде - Спомен плочаФото: СРНА

Откривање ове спомен плоче, чију изградњу је иницирала општинска Борачка организација, уз подршку општинских власти, дио је програма обиљежавања 21 године од ослобођења Новог Горажда и Дана те општине.

Мајор у пензији Радош Пешић рекао је да је Добро Станишић био најстарији официр Војске Републике Српске, што довољно говори о начину његовог рада.

- Станишић није био тамо гдје би по војним правилима требао бити са осталим официрима, већ непосредно са војском и тако је изгубио живот - рекао је Пешић.

Он је истакао да се у лику и дјелу мајора Станишића оцртава ратни пут комплетног српског народа општине Горажде, а посебно бригаде Војске Републике Српске.

- Изгубили смо многе саборце, данас се свих њих присјећамо, али, са друге стране, имамо општину и Републику Српску - каже Пешић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Томислав Вуковић рекао је да је ово уједно и тужан и радостан дан.

- Изгубили смо легендарног вођу Добра Станишића, али смо ослободили један дио земље - рекао је Вуковић.

Начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић рекао је да се данас евоцирају успомене на дан када је прије 21 годину ослобођена ова локална заједница.

- Захваљујем се свим јединицима Војске Републике Српске, а то су елитне јединице Херцеговачког корпуса, Дринског корпуса и Сарајевско-романијског корпуса, који су здруженом акцијом ослободили територију данашње општине Ново Горажде - истакао је Нешковић.

Он се нада да општину Ново Горажде очекују бољи дани са више радних мјеста, поготово за чланове породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Поводом 21 године од ослобођења Новог Горажда и Дана те општине положени су вијенци на Централно спомен обиљежје. Вијенце су положиле делегације општине Ново Горажде, општинске Борачке организације, као и породице погинулих бораца.

На подручју дјеловања Горажданске бригаде у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 300 српских бораца.