latinica  ћирилица
17/04/2015 |  18:50 | Аутор: СРНА

Сарадња БиХ и Словачке у области реформе јавне управе

Неџиб Делић, који по овлаштењу Савјета министара БиХ обавља послове координатора за реформу јавне управе у БиХ и амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница сагласили су се данас да је сарадња у области реформе јавне управе заједнички интерес двије земље.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Из Канцеларије координатора за реформу јавне управе саопштено је да је тема састанка било учешће представника из БиХ на конференцији Вишеградске четворке о добром управљању који ће 3. и 4. јуна ове године бити организован у Братислави.

Циљ конференције коју организује Вишеградска група с циљем размјене искустава земаља Вишеградске четворке са земљама западног Балкана и Источног партнерства у области реформе јавне управе и доброг управљања друштвом.

Вишеградска четворка је удружење четири средњоевропске државе Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке.

Делић је истакао да ће конференција у Братислави бити прилика за размјену искустава у реформи јавне управе.

Словачки амбасадор у БиХ рекао је да ће искуства земаља чланица Вишеградске групе бити од користи БиХ како земља не би поновила грешке које је имала Словачка у процесу европских интеграција.

На састанку је разговарано и о могућностима финансијске подршке Вишеградске групе за проведбу пројеката из области реформе јавне управе.

Вишеградска четворка формирала је и Вишеградски фонд са сједиштем у Братислави, у циљу да олакша и промовише развој ближу сарадњу између грађана и институција у региону, као и између В4 региона и других земаља, посебно на западном Балкану и земљама Источног партнерства.

Такође, група је основала и Вишеград плус Програм створен за администрацију и финансирање пројеката који доприносе процесу демократизације и трансформације у изабраним земљама и регионима, нарочито у земљама источне Европе које нису чланице ЕУ, земљама јужног Кавказа и земљама Западног Балкана.

Делић и Пшеница најавили су да ће и у будућности наставити сарадњу у области реформе јавне управе.