latinica  ћирилица
17/04/2015 |  19:21 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Нова листа топ 10 занимања

На листи 10 најбољих занимања у Америци у 2015. години, три су повезана с математиком, док су међу 10 најгорих три из области медија.
Застава Америке - Фото: илустрација
Застава АмерикеФото: илустрација

У истраживању у коме је оцјењивано 200 различитих занимања у више категорија као што су радно окружење, зарада, стрес и изгледи за губитак посла, на водећем мјесту је актуар, стручњак који се бави предвиђањима и заштитом од финансијске неизвесности и ризика, користећи математичке методе теорије вјероватноће и статистике.

"Посао у математици је рангиран као најбољи јер је уносан, нуди много прилика за напредак у каријери и могућност рада у одличној средини", рекао је издавач Царер Цаста Тони Ли, коментаришући овогодишње резултате.

На трећем и четвртом мјесту су математичар и статистичар, док су послови повезани са здравством и информационим технологијама такође у врху листе, захваљујући високим платама и добрим изгледима за запошљавање.

Други на љествици је аудиолог, стручњак који се бави испитивањем и лијечењем сметњи слуха, а од занимања из области здравства међу 10 најбољих су и биомедицински инжењер (5), зубни техничар (7) и радни терапеут (9).

Три одлично рангирана занимања су из области информационих технологија - информатичар (6), програмер (8) и аналитичар компјутерских система (10).

На листи 10 најгорих занимања у националном истраживању, на првом мјесту је новински извјештач, а од послова у медијима посебно лоше се котирају и телевизијски или радио водитељ (5) и фоторепортер (6).

Међу најгорим пословима су и дрвосјеча (2), професионални војник (3), кувар (4), затворски чувар (7), возач таксија (8), ватрогасац (9) и поштар.