latinica  ћирилица
17/04/2015 |  20:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Задржати санкције против Русије

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да Европа треба да задржи санкције против Русије све док Москва у потпуности не примјени Мински споразум.

"Морамо да задржимо постојећи ниво санкција све док не видимо да они чине неопходне кораке у складу са споразумом", рекао је Обама на заједничкој конференцији са италијанским премијером Матеом Ренцијем у Бијелој кући.

Он је додао да је изненађен што је Русија толико дуго чекала да потпише уговор о продаји противракетног одбрамбеног система Ирану, имајући у виду тензије између Москве и Вашингтона.

Та продаја, подсјетио је Обама, првобитно је требало да се деси 2009. године, али је Русија обуставила пројекат на захтјев Америке.

Руски предсједник Владимир Путин је јуче рекао да се продаја обнавља пошто је у разговорима са Ираном о његовом нуклеарном програму постигнут напредак.

Када је ријеч о Грчкој Обама је рекао да Атина мора да спроведе реформе, смањи бирократију, прикупи порез.

Грчка мора да предузме нове реформе ради стабилност свог пољуљаног финансијског система, рекао је он и додао да је Вашингтон отворен за флексибилне политике које би помогле економски опоравак европских земаља.

Ренци је истакао да Европа треба да ради на постизању договора са Грчком и да изборна воља грчких грађана мора да се поштује, напоминујући да су Грчкој неопходне реформе, пренио је АФП.

Говорећи о економској сарадњи са Европом, Обама је навео да жели да види "већи напредак" у 2015. години по питању споразума о слободној трговини између Вашингтона и Европске уније.

Када је ријеч о Либији, Обама и Ренци су се сложили да треба да се пронађе политичко решење сукоба у тој земљи, додавши да стране војне операције вјероватно не би ријешиле ту кризу.

"Нећемо моћи да ријешимо проблем са неколико напада дронова или неколико војних операција", рекао је Обама.

Говорећи о америчкој привреди, Обама је навео да је Америка успјела да стабилизује економију и постави је на путању раста смањивши уједно дефицит.

Нови трговински споразум са Азијом о којем се преговара, неће, по његовим ријечима, користити само америчкој привреди, већ ће донијети добро и америчким радницима.

"Ако САД не помогну развијање правила која ће олакшати пословање америчких фирми у смислу конкурентности на азијским тржиштима, онда ће Кина поставити правила", рекао је Обама.