latinica  ћирилица
17/04/2015 |  20:31 | Аутор: СРНА

К. Дубица: Сутра Меморијална академија јасеновачким жртвама

У Козарској Дубици сутра ће бити одржана Меморијална академија поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

Почетак Меморијалне академије заказан је за 19.00 часова у Дому културе у Козарској Дубици. На академији ће бити изведен умјетнички перформанс "Смртимице животом".

Меморијална академија, којој ће присуствовати министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, почеће минутом ћутања за све невино убијене Србе, Јевреје и Роме у логору Јасеновац, који је основала Независна Држава Хрватска /НДХ/.

У Спомен-подручју Доња Градина, на подручју општине Козарска Дубица, у недјељу, 19. априла, биће служен парастос жртвама усташког злочина геноцида поводом обиљежавања 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

У Доњој Градини и злогласном усташком логору Јасеновац страдало је више од 800.000 невиних жртава, искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење ових народа закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Козарска Дубица је у Европи други град по броју страдалих становника у Другом свјетском рату и простор који је највише страдао на територији бивше Југославије у том периоду.

Та општина изгубила је више од 18.000 становника, што је више од 52 одсто укупног пријератног становништва и тај број накада није враћен.

Организационим одбором за припрему Меморијалне академије предсједава начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро.

Организациони одбор чине и представници општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Спомен-подручја "Доња Градина", Центра за информисање и културу" и Драмског студија "Артист", који је припремио сценарио и програм меморијалне академије.