latinica  ћирилица
18/04/2015 |  09:58 | Аутор: РТРС

Почела Међународна трка Београд - Бања Лука

Дионицом од Београда до Брчког, која ће стартовати данас у 10 часова у престоници Србије, почиње девета Међународна бициклистичка трка Београд - Бања Лука.
Бициклистичка трка Београд - Бањалука - Фото: РТРС
Бициклистичка трка Београд - БањалукаФото: РТРС

За разлику од 2007. године када су такмичари позивни, ове године трку ће возити рекордан број такмчара, њих 234 који ће наступити за 39 екипа из 30 земаља. Организација коју су подржале све званичне институције и предстваници градова кроз коју трка пролази, али и спонзори, била је комплексна, међутим сав посао је урађен на вријеме.

"Трка креће из Београда 18. априла у 10 часова и завршава у Брчком око 13.30, послије 160 километара. Након тога караван се сели у Теслић. Бициклисти из Теслића крећу у недјељу у 12 часова ка Бања Луци преко Добоја, Дервенте, Прњавора, Лакташа, и након 180 километара завршава се у Бања Луци, гдје ће се кружно возити још 30 километара од бивше мљекаре, односно од Малте до Булевара", рекао је генерални директор Међународне бициклистичке трке Београд - Бања Лука Владимир Куваља.

Бања Лука је данас у центру бициклистичког свијета. Кренувши из Београда, бициклисти су по први пут прошли кроз Федерацију. Националне репрезентације Грчке, Турске, Румуније, Бугарске, Италије, Србије, стижу по медаље у највећи град Српске.

"Сада сви желе да дођу у Бања Луку. То је наш успјех, успјех нашег града и Републике Српске", рекао је Тихомир Куваља из бициклистичког савеза Босне и Херцеговине.

Међународна бициклистичка трка уврштена је у календар спортских манифестација од значаја за Републику Српску, јер осим што промовише спорт, промофише и туристичке потенцијале Српске.

"Ми се искрено надамо да ће се трка наћи и на листи оних најзначајнијих туристичких манифестација јер, као што сте рекли, промовише наше дестинације, промовише добру сарадњу коју имамо са Србијом и надамо се да ће се у будућности проширити листа дестинација градова и општина кроз које ће сама трка проћи", казала је Бранка Михајловић из Туристичке организације Републике Српске.

У трци учествује и репрезентативац Србије и члан Бициклистичког клуба Партизан Душан Калаба.

"Ове године је и конкуренција много јача него претходних. Доста сам се спремао, надам се да ћу у што бољем свјетлу представити своју репрезентацију и надам се најбољем резултату", реко је Калаба.

Сви такмичари се надају најбољем резултату, јер је ова трка уједно и квалификациона за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године.

Побједа у једној од етапа носи 40 бодова, побједник обје дионице теоретски би могао освојити 80 бодова, што је јако близу норме од 100 бодова колико бициклисти морају скупити да би испунили норму за Игре у Рију.