latinica  ћирилица
18/04/2015 |  13:14 | Аутор: Агенције

Кошарац: ОХР у служби бошњачке политике

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац оштро је критиковао реаговање ОХР-а и других међународних организација на усвајање декларације у Народној скупштини Републике Српске, упозоривши да су се још једном, по ко зна који пут, ставили у службу бошњачке политике и испуњавања ратних циљева СДА и других бошњачких странака у Сарајеву.


"Ставови ОХР-а потпуно су усаглашени са ставовима Бакира Изетбеговића и нимало не доприносе успостављању трајног мира и стабилизацији политичких прилика у БиХ. Штавише, ставови ОХР-а опасно прејудицирају одлуку Уставног суда БиХ у вези са статусом 9. јануара, Дана Републике Српске, чије би довођење у питање представљало најтежи ударац Мировном споразуму од Дејтона до данас", оцијенио је Кошарац.

Он је поручио да је ОХР, чији су челници својим одлукама на најдрастичнији начин кршили људска и грађанска права смијењених званичника, посљедња организација која може да говори о "владавини права у БиХ".

"Ужасно је лицемјерно да о коначним и обавезујућим одлукама Уставног суда БиХ говори ОХР, који је у марту 2007. године својим налогом институцијама БиХ изричито забранио провођење одлуке Уставног суда БиХ којом је установљено кршење Женевске конвенције и повреда људских права двојице смијењених званичника Републике Српске и БиХ", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да су челници ОХР-а изгубили кредибилитет у очима грађана и да им је вријеме у БиХ, како је навео, одавно истекло.

"И Савјет Европе и Венецијанска комисија још прије десет година препоручили су да ОХР треба да оде из БиХ. Од тада високи представник и његова канцеларија овдје дишу на сламку, одржавају се вјештачки, и не служе никоме и ничему осим бошњачкој политици и политици једног броја међународних моћника и спонзора", упозорио је Кошарац.

Он је поздравио усвајање декларације у Народној скупштини Републике Српске која се тиче евентуалног оспоравања Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ, те изразио задовољство због израженог јединственог става српских посланика у вези с овим питањем.

Кошарац је подржао и дио декларације Народне скупштине Републике Српске у којој се тражи да се донесе закон о Уставном суду БиХ, којим би се прописао састав, избор, организација, надлежности, поступак, као и друга питања значајна за рад те институције.

"Сви српски посланици и делегати у парламенту БиХ, такође, треба да покажу јединство и да заједнички предложе и подрже овај закон, како више никада ником из Сарајева не би пало на памет да Уставни суд користи за рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

Размотрићемо начине како ћемо провести овај захтјев Народне скупштине Републике Српске, али лично сматрам да ово питање треба да буде један од кључних услова опстанка и рада српских представника у заједничким институцијама БиХ", закључио је Кошарац.