latinica  ћирилица
18/04/2015 |  13:55 | Аутор: РТРС

Рајилић: Ријешити проблем одлагања радиоактивног отпада

Надлежне институције БиХ треба да предузму све активности да би трајно био ријешен проблем могућег одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у непосредној близини Новог Града, закључено је на састанку начелника ове општине Сњежане Рајилић са посланицима у Народној скупштини Републике Српске.
Сњежана Рајилић разговарала је са народним посланицима из Новог града - Фото: СРНА
Сњежана Рајилић разговарала је са народним посланицима из Новог градаФото: СРНА

Закључено је и да све институције које су предузеле активности у вези са проблемом одређивања локације за одлагање радиоактивног отпада, треба да о томе у писаној форми званично обавијесте локалну управу. Сав прикупљени материјал о овој проблематици биће прослијеђен посланицима у Парламентарној скупштини БиХ из приједорске и бањалучке регије и дијела Унско-санског кантона. 

"Чекамо да добијемо писмене одговоре на постављена питања које смо упутили званичницима Босне и Херцеговине. Да се укључи државна агенција за нуклеарну и радиоактивну активност да нам помогне у вези овог", навела је Сњежана Рајилић начелница општине Нови Град.

"Комисија Хрватске која је одредила ову локацију је направила грешу.Уна је проглашена националним парком,читав слив Уне тиме би био угожен", каже Сенад Братић, потпредсједник Народне скупштине  Републике Српске.

"Ово је проблем од значаја за Републику Српску , а не само за Нови Град,  значајан је и за БиХ. Упознао сам Одбор за европске интеграције о овом , а поставио сам и питање у Народној скупштини Републике Српске о овом проблем", каже Вања Бајић,  посланик у Народној скупштини Републике Српске.