latinica  ћирилица
29/05/2015 |  13:16 | Аутор: СРНА

Комић: Наука треба да допринесе развоју привреде Српске

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић изјавио је да комерцијализација знања, рјешавање проблема, нарочито у области електротехнике, машинства и информатике могу знатно допринијети привредном развоју, те повећању нивоа конкуретности привреде и отварања нових радних мјеста у Српској.
Бањалука - конференција "ДЕМИ 2015" - Фото: СРНА
Бањалука - конференција "ДЕМИ 2015"Фото: СРНА

"Академска и пословна заједница треба заједничким напорима да нађу нова рјешења за даљи привредни развој Републике Српске", истакао је Комић, отварајући данас на бањалучком Машинском факултету конференцију "ДЕМИ 2015", која представља водећи скуп за представљање нових резултата истраживања и развоја у области електротехнике, машинства и информатике.

Комић је позвао госте истраживаче да и наредних година учествују на овој манифестацији и помогну стални раст квалитета овог скупа.

"Настојање учесника конференције треба да иде у правцу што веће посвећености и могућности практичне примјене и комерцијализације истраживачких сазнања сарадњом са привредом и стварањем конзорцијума који ће обезбиједити финансирање фондова ЕУ", закључио је Комић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, обраћајући се учесницима конференције, истакао је да кадрови из природно-математичких, техничких и технолошких наука представљају покретачку снагу привредног и друштвеног развоја Српске.

"У Српској се тренутно смањује број студената на природним наукама, те би требало радити с циљем да број дипломираних студената у овим областима буде знатно повећан", рекао је Малешевић, подсјетивши да ресорно министарство од 2008/2009. године стимулише студенте који уписују дефицитарна занимања.

Малешевић је изразио увјерење да ће ова конференција допринијети да се промијени одлука код свршених средњошколаца да не уписују друштвене, већ природно-математичке и техничке студије, ради доприноса бржем развоју Републике Српске.

Декан Машинског факултета Бањалука Дарко Кнежевић рекао је да је ова конференција квалитетнија у односу на раније, наводећи да ће на скупу професори изложити 117 научних радова, од чега их је 85 из иностранства, и то Норвешке, Румуније, Бугарске, Њемачке, Аустрије и земаља бивше Југославије.

Кнежевић је захвалио Министарству науке и технологије Републике Српске за сарадњу и помоћ у организацији овог скупа, чији је покровитељ.

Конференцији су присуствовали ректор бањалучког Универзитета Станко Станић, декан бањалучког Електротехничког факултета Бранко Докић, угледни професори, академици, научни и стручни и јавни радници.