latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:35 | Аутор: СРНА

Приједор- 23 године од одбране града

У Приједору је данас обиљежена 23. годишњица одбране града у знак сјећања на 30. мај 1992. године када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 бораца из редова војске и полиције, а 26 рањено.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да је 30. мај 1992. у Приједору симбол побједе добра над злом, слободе на тероризмом и патриотизма над издајом.

- Кад убијете војнике у земљи у којој живите, то је тероризам. Кад нападнете полицијску станицу, то је тероризам. У чему је разлика напада на полицијску станицу 30. маја 1992. у Приједору и недавно у Зворнику? - упитала је Карлица.

Она ја истакла да су муслиманске паравојне јединице прве и организовано почеле рат у Приједору.

- Прва жртва рата у Приједору је полицајац Раденко Ђапа, убијен 30. априла 1992. године, а затим војници ЈНА Раде Лукић и Радован Милојица убијени на пункту Хамбарине 22. маја 1992. године када су тешко рањена још четири припадника ЈНА, Недељко Антуновић, Миленко Лулић, Синиша Мијатовић и Ратко Милојица - навела је Карлица.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да ће датум одбране града остати забиљежен у историји, јер онај ко нема историју нема ни будућност.

- Овдје смо да се сјетимо оних који су тада изгубили живот, да утјешимо њихове породице и да кажемо једно велико хвала свим борцима за ослобођење Републике Српске - нагласио је Павић.

Како је истакао, историја се не може прекрајати и политички судови или било чије оцјене не могу промијенити оно што су грађани Приједора доживјели.

- Немојмо заборавити оно што се дешавало, праштајмо јер само у праштању можемо видјети будућност - поручио је Павић.

Парастос погинулима у одбрани града Приједора и свим погинулим и умрлим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату служио је протојереј-ставрофор Ранко Малетић.

Вијенце на споменик "За крст часни" положили су изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, представници министарстава рада и борачко-инвалидске заштите и управе и локалне самоуправе, Борачке организације Републике Српске, Правобранилаштва РС, града Приједора, градске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те ратних војних инвалида.

Вијенце су положили и представници ЦЈБ Приједор, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, као и делегације Касарне "Жарко Згоњанин" Приједор, СУБНОР-а, чланови породица погинулих и рањених и друге делегације.