latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:55 | Аутор: Агенције

Неке боје за тетовирање су врло опасне

Најновије истраживање спроведено у Лангун медицинском центру у Нјујорку показало је да је шест одсто тетовираних Нјујорчана искусило дугорочне здравствене компликације које су повезане са мастилом којим су тетовирани.
Тетовирање - Фото: илустрација
ТетовирањеФото: илустрација

Те компликације укључују осип, свраб и велике отоке.

"С обзиром на то да је популарност тетоважа све већа, љекари, здравствени званичници и носиоци тетоважа треба да буду свјесни ризика", изјавила је Мари Легер, асистент на Одјељењу за дерматологију Лангун медицинског центра.

Легерова је са колегама спровела истраживање у виду интервјуа над 300 одраслих особа у Централ парку јуна 2013. године. Испитаници су имали између 18 и 69 година и не више од пет тетоважа.

Показало се да је најпопуларније мјесто за тетоваже рука будући да је 67 одсто тетоважа испитаника лоцирано баш на том мјесту.

Десет одсто испитаника је доживјело неку врсту краткорочних компликација као што су бол, оток и инфекције, неколико недјеља након стављања тетоваже, а само трећина њих је тражила медицинску помоћ или савјет.

У неким случајевима, дугорочне компликације попут осипа, тешког свраба и отока, трајале су дуже од четири мјесеца, а у неким случајевима и годинама.

"Још није познато да ли се овакве реакције јављају због хемикалија у самом мастилу или због других супстанци које се користе попут избјељивача", изјавила је Мари и додала да недостатак података спречава поуздано праћење.

Истраживачи који су учествовали у овом истраживању су били изненађени чињеницом колики утицај боја мастила може да има на дугорочне здравствене компликације као и податком да те компликације изазивају најчешће боје које се користе приликом тетовирања - црвена и црна, преноси Б92.

"Кожа је изузетно имунолошки осјетљив орган, а показало се да не реагује баш најбоље на тетоваже", изјавила је Мари и додала да планира да спроведе додатно истраживање како би открила које боје доводе до које нежељене реакције.