latinica  ћирилица
29/05/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Додик: "Пројекат такозваног Савеза за промјене - пројекат издаје" (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је "пројекат такозваног Савеза за промјене - пројекат издаје".
Рогатица: Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Рогатица: Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

"Ми смо тај њихов пројекат издаје давно препознали, али то морају да препознају и схвате људи у Републици Српској. Треба питати чланове тог такозваног савеза за промјене шта мисле о Бакиру Изетбеговићу и његовим ставовима које је изнио на Конгресу СДА. Ми у СНСД-у смо свој став рекли и наша Резолуција о самосталној и слободној Републици Српској је адкеватан одговор и Бакиру и СДА, а њихов одговор је подаништво", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је добро познато како Срби пролазе када су поданици. "Ако је тако добро у Сарајеву и Федерацији БиХ, како то мисле Младен Босић, Младен Иванић и Огњен Тадић, зашто се онда Срби не враћају? Наравно да се не враћају, јер им није добро и не желе да буду нечији поданици. Њихова позиција мора да се брани у Републици Српској", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска једини начин да српски народ остане на овим просторима. "Нема Републике Српске - нема ни српског народ. Срби су добро видјели на Косову како је прошао наш народ када није има своју институционалну заштиту", навео је Додик.

Он је оцијенио да је "дио пројекта такозваног савеза за промјене да згаде народу сваки ауторитет у Републици Српској од предсједника па до народа, да униште увјерење народа да у Српској може да се живи.

"Народ овдје може да живи. Плата у Српској, у свим јавним секторима је већа него у Србији, наша просјечна плата је већа него у Федерацији БиХ, у том ентитету не функционише власт.Али, само наша опозиција жели да 'развали' стабилност у Српској и прави причу од тога, градећи тако позицију Бакиру Изетбеговићу", рекао је Додик, који је предсједник Српске.

Он је нагласио да изворни СДС као народни покрет несумњиво има заслуге за иградњу Републике Српске, али СДС је након рата економски девастирао Српску.

"Ти исти који су били познати по девастацији економије Српске причају да ми девастирамо Републику, а иза нас су до сада остале милионске инвестиције. Они то наравно не желе да виде, ја то ни не очекујем. Био бих изненађен кад би они видјели да је нешто урађено. Они раде само на стварању осјећаја код народа да у Републици Српској ништа не ваља", истакао је Додик.

Он је навео да "они желе да представе да је у Српској ситуација нестабилна као у Федерацији, гдје не функционише власт, и да мора да се мијења уставни поредак тако што ће се укинути ентитети и направити пет регија и онда ће све бити дивно и красно и сви ће имати по милион марака мјесечно плату, што је чиста лаж".

"Њима је сада проблем Додик и његов политички став. Они ће настојати да ме склоне и да један немушти, виртуелни, млитав политички став опозиције из Републике Српске постане доминантан у Српској. Онда је лако Бакиру Изетбеговићу да реализује своју причу - даће им нешто мало турских пара и сви ће Срби продати свој карактер. То је њихова идеја и ја се томе супростављам", поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је нагласио да је он непожељан политичком Сарајеву и зато што је спријечио реформу полиције 2006. године.

"Тада је престао да се гради њихов пројекат Босне само за Бошњаке. Чекали су осам година да би поново кренули тамо гдје су стали 2006. године. Али ненадно им се десило да је у Републици Српској побиједио Милорад Додик и коалиција СНСД-ДНС-СП. СНСД и у Сарајеву има највећи број посланика у парламенту БиХ, али СДА је бирао СДС, ПДП и НДП, а не легитимне представнике Српске. То говори да њима није стало до легитимитета него до пројекта, а њихов пројекат је познат - Босна само за њих", рекао је Додик.

Додик: Опозиција не може да има већину

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Рогатици да Савез за промјене нема капацитет за избор нове владе, а за такав евентуални захтјев мора бити консултован предсједник Српске, који је за тај процес надлежан по Уставу.
"Република Српска функционише, Влада је стабилна, скупштинска већина је манифестована.Реализујемо и планирамо капиталне пројекте, а опозиција вјероватно жели да скрене пажњу са онога што чини у Сарајеву, гдје легализују политички пројекат лидера СДА Бакира Изетбеговића у фунцкији разбијања, смањења значајај и капацитета Републике Српске", рекао је Додик новинарима.

Он каже да се ту ради о "виртуелним политичким ставовима" и наглашава да је битна само Српска и њена стабилност. "Њихова стварна политика јесте политика издаје у Сарајеву", истиче Додик.

Према његовим ријечима, Савезу за промјене, а посебно СДС-у, боље би било да се замисле над чињеницом зашто их напуштају чланови који се налазе на високим позицијама у тој коалицији.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је невјерицу да опозиција може јавно да износи податак о формирању нове владе, с обзиром да странке позиције које чине скупштинску већину у Српској немају никакве информације о томе.

"Сматрам да је већина коју имамо веома стабилна, да је успоставила власт и изабрала Владу Републике Српске. То само могу бити спекулације опозиције, која покушава да подгријава атмосферу и уноси нестабилност у јавност, али од тога неће бити ништа", нагласио је Ђокић.

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је новинарима да су најаве опозиције о наводној промјени скупштинске већине у Републици Српској неозбиљне.

Она је нагласила да власт у Српској има већину и ради на усвајању стратешких и реформских докумената, за разлику од опозиције која води неозбиљну политику.