latinica  ћирилица
29/05/2015 |  17:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: "Просвета" на рубу пропасти

У отвореном писму упућеном јавности и Влади Србије руководство и радници ИП "Просвета" апелују да их Агенција за приватизацију врати на списак групе предузећа која су до сада била у реструктурирању, а сада треба да се приватизују.
ИП "Просвета, Београд - Фото: илустрација
ИП "Просвета, БеоградФото: илустрација

"Просвета" је била спремна за то и припремила на вријеме сву тражену документацију коју је предала у року, али до данас Агенција није објавила њену приватизацију.

Скидање са списка који је био објављен прије извјесног времена у свим медијима и на коме је фигурирала и "Просвета" представља, како је написао генерални директор Драган Миленковић, " коначан ударац за судбину "Просвете".

Он је подсјетио да је приватизација спроведена 2009. проглашена за неуспјешну и нашла се на списку од 28 "сумњивих приватизација" које је ЕУ доставила Србији.

Као сметња објави огласа да је и "Просвета" на листи за приватизацију, у Агенцији за приватизацију означене су некретнине које би могле да буду предмет реституције, што је, како у "Просвети" вјерују, проблем који је могао бити ријешен током процедуре приватизације. Посебно изненађује чињеница, да се овај "проблем" појавио прије неколико дана, (26. маја), пред закључење огласа за приватизацију предузећа у Србији, наводе из "Просвете".

Приликом прве, неуспјеле, приватизације није било помена о реституцији и новом власнику Агенција је дозволила да највећи дио некретнина прода, а само је књижара "Геца Кон" добила статус заштићеног културног добра коме не могу да се мијењају ни изглед ни намјена.

Како су раније медији објављивали, "Просвета" је била у групи од 40 предузећа у реструктурирању, које је држава, објављивањем приватизације, требало да заштити од блокаде рачуна 31. маја и тако спасе од навале повјерилаца.

"Просвета" тренутно дугује преко 160 милиона динара, а то значи да уколико се не нађе на списку на коме је била, њен рачун се блокира 1. јуна и запослени остају на улици.

Како је навео Миленковић, "међу повјериоцима је највећи потражилац држава Србија и у случају објављене приватизације, највећи дио дуга могао је да буде отписан, а евентуални купац требало би да исплати дугове од педесетак милиона динара приватним предузећима и потражиоцима".

- Радници и руководство "Просвете" са запрепашћењем су дочекали вијест о томе да ће њихово предузеће бити изузето од групе заштићених, баш због тога што је ранијом приватизацијом ово некада гигантско издавачко предузеће било доведено на руб пропасти - наводи Миленковић.

Из сједишта "Просвете" одмах је упућен апел премијеру Александру Вучићу, министру привреде Жељку Сертићу, министру културе Ивану Тасовцу и другима, да се "Просвета" сачува од потпуне пропасти.

У писму се подсјећа да је "Просвета" једна од ријетких фирми у реструктурирању која не добија дотације нити помоћ од државе, измирује сва редовна давања за порезе и комуналије и исплаћује (минималне ) плате за своја 22 радника.

Тако "Просвети" остају само двије књижаре: "Геца Кон" у Кнез Михаиловој и "Либеро Маркони" на Врачару. Затварањем књижаре "Данило Киш" на Теразијама "Просвета" ће остати без трећине својих ионако малих прихода, што ће је, и без блокаде рачуна, која сигурно предстоји, довести буквално на ивицу амбиса.