latinica  ћирилица
29/05/2015 |  18:00 | Аутор: Б92

Париз: Забрањено "закључавање љубави" на мосту Умјетности

Романтичне душе ће морати да пронађу неки нови начин да би доказале своју љубав. Од 1. јуна на чувеном пјешачком мосту у Паризу "Понт дес Артс" биће забрањено постављати катанце као залог љубави.
Париз: На мосту "Понт дес Артс" биће забрањено постављати катанце као залог љубави - Фото: ТАНЈУГ
Париз: На мосту "Понт дес Артс" биће забрањено постављати катанце као залог љубавиФото: ТАНЈУГ

Наиме, љубавни парови су годинама на огради моста постављали бравице исписане својим именима, а кључеве бацали у Сену, како би њихова љубав трајала вјечно.

Према писању листа Фигаро, од понедјељка, током недјељу дана, биће спроведена акција "откључавања" моста Умјетности, током које ће бити скинути сви катанци, а која ће бити пропраћена умјетничким перформансом који ће трајати до краја љета.

Ритуал качења катанаца давао је извјесни шарм мосту, који је изграђен 1804. за вријеме владавине Наполеона како би повезивао Лувр са осталим дијеловима Париза.

Присуство на хиљаде металних бравица, међутим, почело је да представља озбиљну пријетњу за структуру моста и по многима да нарушава изглед грађевине која је под заштитом државе.

Дио ограде се 2014. срушио под тежином катанаца, због чега је мост морао да буде затворен на неколико сати.

Градоначелница Париза Ан Идалго позвала је заљубљене парове да катанце замјене селфијем. Остаје да се види да ли ће тај њен приједлог наићи на позитиван одзив.