latinica  ћирилица
29/05/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Ђокић: Хидроелектрана "Месићи-Нова" је успјех Владе Српске

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да изградња Хидроелектране "Месићи-Нова" представља нови успјех Владе Српске у енергетском сектору.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Он је најавио финализацију и интензивирање низа нових пројеката попут новог термоблока у ТЕ "Гацко 2".

"За сектор енергетике у Републици Српској отварање оваквих објеката значи много. Јако је важно да је "Електропривреда Републике Српске" путем свог зависног предузећа "Електродистрибуције Пале" изградила овај објекат", рекао је Ђокић новинарима у Месићима код Рогатице.

Он је подсјетио да ће Хидроелектрана "Месићи-Нова", инсталисане снаге 4,9 мегавата, производити 24 гигават часа електричне енергије у току једне године и остваривати годишњи приход од 3,15 милиона КМ.

"Ова инвестиција вриједна 10 милиона КМ само је један показатељ наше одлучне намјере као Владе и министарства да подстичемо сопствену електропривреду да буде носилац изградње нових енергетских објеката у наредном периоду", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је наредне седмице са кинеском компанијом "Дон Фанг", која је партнер у изградњи Термоелектране "Станари", планирано потписивање меморандума о разумијевању и спремности на обострану сарадњу за изградњу новог термоблока "Гацко два" инсталисане снаге до 350 мегавата.

"У те активности ће се интензивно кренути у току ове године. Очекујем да ћемо наставити и даље са активностима гдје ће `Електропривреда Републике Српске` бити носилац изградње великих енергетских објеката", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да актуелна Влада креће у тај пројекат, за који је увјерен да ће у наредним годинама дати велике резултате, омогућити далеко већи обим производње електричне енергије у Српској и обезбиједити далеко већу добит коју ће остваривати "Електропривреда Републике Српске".

"То ће обезбиједити ново запошљавање, повећање вриједности домаћег бруто производа, а Република Српска добија низ позитивних ефеката овом политиком коју водимо у сектору енергетике", рекао је Ђокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор "Електродистрибуције" Пале Љубомир Мрда свечано су данас у Месићима код Рогатице пустили у рад новоизграђену Хидроелектрану "Месићи-Нова", пројекат вриједан 10 милиона КМ.