latinica  ћирилица
29/05/2015 |  19:12 | Аутор: СРНА

Милановић: Политичку одговорност сноси ХДЗ

Премијер Хрватске Зоран Милановић позвао је данас ратне ветеране да у понедјељак дођу у Владу на разговор, али да прије тога напусте Марков трг, гдје већ месецима протестују испред зграде ресорног министарства.
Зоран Милановић - Фото: ТАНЈУГ
Зоран МилановићФото: ТАНЈУГ

Милановић је на конференцији за новинаре у Банским дворима рекао да политичку одговорност за ово што се догађа сноси ХДЗ.

"То су Томислав Карамарко и његови људи, којих се Хрватска боји. Први пут имамо гарнитуру која жели доћи на власт на начин да људима утјерује страх у кости. То су људи који не признају законе ове земље, а онда је ту и предсједник Грабар Китаровић", рекао је Милановић.

Он је нагласио да права ветерана нису дирана нити умањивана, већ некад и повећавана.

Наводећи да је Влада спремна за дијалог, али да институције државе, а Влада је једна од кључних, морају бити поштоване, он је поновио позив ветеранима за разговор али без условљавања.

"Ја сам за дијалог, јавни дијалог, спреман идући тједан. Ово мора престати. Ово ће престати кад то каже Китаровићева или кад то каже Карамарко", тврди Милановић.

Хрватска полиција сукобила се данас у Загребу са ратним ветеранима, који су пробили полицијски кордон код Марковог трга, гдје се налази сједиште Владе.

Ријеч је о групи од 200 ветерана, који су данас из Савске улице кренули ка цркви Светог Марка у којој се од синоћ налазе њихове колеге.

Они су се, уз обезбјеђење полиције, кретали улицама Загреба, носећи државну и заставе војних јединице, те пјевајући пјесме, међу којима и усташку "Ево зоре, ево дана...".

Хрватски ветерани већ мјесецима протестују испред ресорног министарства, захтијевајући оставку министра Предрага Матића.