latinica  ћирилица
29/05/2015 |  19:33 | Аутор: СРНА

Загреб: Ветерани напустили Марков трг

Хрватски ветерани напустили су Марков трг гдје се налази зграда Владе и враћају се у Савску улицу, гдје протестују мјесецима.
Хрватски ратни ветерани у окршају с полицијом - Фото: ТАНЈУГ
Хрватски ратни ветерани у окршају с полицијомФото: ТАНЈУГ

Они наводе да вјерују да ће се у понедјељак, 1. јуна, састати са премијером Хрватске Зораном Милановићем, који је обећао да ће примити њих и чланове њихових породица, преносе медији.

Милановић је данас позвао ратне ветеране да у понедјељак дођу у Владу на разговор, али да прије тога напусте Марков трг. Он је рекао да политичку одговорност за ово што се догађа сноси ХДЗ.

Хрватска полиција сукобила се данас у Загребу са ратним ветеранима, који су пробили полицијски кордон код Марковог трга, гдје се налази сједиште Владе.

Ријеч је о групи од 200 ветерана, који су данас из Савске улице кренули ка цркви Светог Марка у којој се од синоћ налазе њихове колеге.

Они су се, уз обезбјеђење полиције, кретали улицама Загреба, носећи државну и заставе војних јединице, те пјевајући пјесме, међу којима и усташку "Ево зоре, ево дана...".

Хрватски ветерани већ мјесецима протестују испред ресорног министарства, захтијевајући оставку министра Предрага Матића.