latinica  ћирилица
29/05/2015 |  19:52 | Аутор: Б92

Љоса у јуну у Србији

Нобеловац Марио Варгас Љоса посјетиће крајем јуна Црну Гору и Србију и као гост издавачких кућа Нова књига и Лагуна дружиће се са читаоцима и обићи Подгорицу, Београд, Нови Сад.

Добитник Нобелове награде за књижевност 2010. Марио Варгас Љоса рођен је 1936. године у Перуу, у мјесту Арекипа. Основну школу је уписао у Коћамамби у Боливији, војну школу "Леонсио Прадо" у Лими у Перуу, средњу школу у перуанском граду Пјури. Дипломирао је књижевност на Универзитету "Сан Марко" у Лими и докторирао на Универзитету у Мадриду 1959. године.

Живио је неко вријеме у Паризу, радио као наставник, новинар Франс преса и разних хиспаноамеричких часописа.

Политички је на почетку био присталица револуционарног режима Фидела Кастра, али је касније постао веома критичан према њему и његовом једнопартијском режиму. У Лондону је гостовао као професор, у Вашингтону и у Порторику предавао је на универзитету.

Живео је и у Барселони, одакле се вратио и постао члан Пен клуба, предавао на Кембриџу, постао члан перуанске Академије за језик. Љоса је био веома политички ангажован и кандидовао се за предсједника Перуа 1990.

Прије традиционалне манифестације Ноћ књиге, која ће се одржати 12. јуна, први пут на српском језику биће објављени мемоари Варгаса Лјосе "Риба у води" у издању Лагуне.

Ова књига у наизмјеничним поглављима, обухвата сјећања на двије пресудне етапе у Љосином животу - с једне стране, ону која почиње крајем 1946, периода његовог дјетињства када му је речено да му отац није умро, већ да се развео од његове мајке, и када га је упознао, до 1958. године, у којој млади писац напушта Перу и одлази у Европу; с друге стране, предсједничку кампању у Перуу која се, послије његовог пораза од Фухиморија на изборима у другом кругу, завршава 13. јуна 1990, другим путовањем у Европу које, као и раније, треба да означи други период у животу аутора у којем књижевност поново "заузима средишње мјесто“.

Крајње убјеђење и лична великодушност овдје описани, као и његова одлучна и жестока увјереност и изражајна енергија, претварају "Рибу у води" не само у страсно и неизоставно свједочанство, већ и у једну од главних књига из цјелокупног Љосиног опуса, наводи београдски издавач.