latinica  ћирилица
29/05/2015 |  20:38 | Аутор: Б92

Ирак: Из Рамадија побјегло 85.000 људи

Око 85.000 људи је избјегло из ирачког града Рамади откад је тај град прије двије недјеље заузела Исламска држава.
ИДИЛ преузео посљедњи гранични прелаз између Сирије и Ирака - Фото: архив
ИДИЛ преузео посљедњи гранични прелаз између Сирије и ИракаФото: архив

То су саопштиле Уједињене нације, упозоривши да ирачке власти спријечавају велики број избјеглица да доспију на сигурно.

Џихадисти из ИД су Рамади, престоницу највеће ирачке провинције Анбар, заузели 17. маја, што представља њихову највећу побједу од средине 2014. године, пренијела је агенција АФП.

Портпарол УН-ове агенције за избјеглице Вилијам Спиндлер је изнио податак да је од средине маја Рамади напустило око 85.000 људи, као и да укупна бројка од почетка априла, кад су почеле борбе за контролу над градом, износи више од 180.000 избјеглица.

Спиндлер је на конференцији за штампу у Женеви рекао да су ограничења кретања, које су за људе који бјеже пред сукобима увеле ирачке власти, приморала велики број људи да остану на подручју гдје бјесне конфликти.

Избјеглима из Анбара није допуштен улазак у сусједне провинције Бабилон и Кербала, а око 85 одсто оних који су напустили Рамади данима нису могли да пређу понтонски мост Бзеибез, који спаја Анбар са Багдадом а био је затворен.

Спиндлер је навео да је застој на мосту попустио, али је истакао да "захтјеви да избјеглице имају локалног спонзора у Багдаду да би могли да пређу мост и даље дају разлога за забринутост".