latinica  ћирилица
29/05/2015 |  21:55 | Аутор: СРНА

Борисов: Груевски треба да поднесе оставку

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да је веома важно да политичка криза у Македонији буде ријешена демократским путем, те додао да се Бугарска противи федерализацији те земље.

- Категорично смо против свих говора о федерализацији Македоније. Бугарска се не мијеша у унутрашње ствари Македоније - изјавио је Борисов након састанка са лидером најутицајнијег опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевим.

Борисов је рекао да македонски премијер Никола Груевски треба да поднесе оставку и дозволи да се у Македонији организују слободни и демократски избори у европском духу.

Према његовим ријечима, Бугарска подржава чланство Македоније у ЕУ и НАТО.

Заев је нагласио да ће се формирањем прелазне владе превазићи политичка криза у Македонији.

- За СДСМ није важна власт, већ је циљ да се у Македонији нормализује живот, да се врате демократија и европске вриједности - додао је Заев.

Заев је рекао да је инцидент у Куманову био изолован случај и да ће СДСМ учинити све што је у њеној моћи да се тако нешто више никада не догоди.

Лидер македонске опозиције у Софији је разговарао и са потпредсједником бугарског парламента Јанкијем Стоиловим и секретаром Бугарске социјалистичке партије Кристијаном Вигенином.